Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Semanji dan v Stični [FOTO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 04. 06. 2023 / 16:03
Oznake: Cerkev, Dogodek, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2023 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Semanji dan v Stični [FOTO]
V 26 visokih gredah so predstavili 26 značilnih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljajo v zdravilnih čajnih mešanicah p. Simona Ašiča. FOTO: Tatjana Splichal

Semanji dan v Stični [FOTO]

Semanji dan v Stični je bil še kako živ! Med drugim so številni obiskovalci ob posaditvi 10 trt spoznali zgodbo o silvancu in si ogledali novo odprt in blagoslovljen zeliščni vrt p. Simona Ašiča.

Semanji dan v organizaciji Turističnega društva Stična, ki je tako obudilo več kot 700-letno tradicijo tamkajšnjih semanjih dni, je na trg ob stiški baziliki zvabil veliko množico ljudi, ki so lahko uživali v pestrem programu za vse okuse.

Stiški opat p. Maksimilijan File med blagoslovom. FOTO: Tatjana Splichal

Vrnitev v Stično po skoraj 300 letih

Predvsem pa so lahko obiskovalci spoznali skoraj neverjetno zgodbo o vinski trti zeleni silvanec (znani tudi kot mušica oziroma zeleni plešec), ki se je po skoraj 300 letih vrnila v Stično, potem ko so na začetku sejma posadili 10 trt.

Posadili so 10 trt zelenega silvanca. FOTO: Tatjana Splichal

Blagoslov zeliščnega vrta p. Simona Ašiča

Obenem je stiški opat p. Maksimilijan File blagoslovil zeliščni vrt p. Simona Ašiča (1906–1992), najbolj znanega slovenskega zeliščarja in meniha cistercijanske opatije v Stični. Vrt je bil tudi prvič uradno odprt za obiskovalce.

Dogodek je pospremil pester kulturni in družabni program. FOTO: Tatjana Splichal

26 zdravilnih rastlin v 26 visokih gredah

V 26 visokih gredah so predstavili 26 značilnih zdravilnih rastlin, ki jih uporabljajo v zdravilnih čajnih mešanicah p. Ašiča. V središču vrta je jablana kot simbol ene glavnih samostanskih dejavnosti – izdelovanjem jabolčnega kisa.

Doprsni kip p. Simona Ašiča. FOTO: Tatjana Splichal

Bogat kulturni in družabni program

Obiskovalce so nato skozi celodnevni bogat družabni in kulturni program, ki so ga soustvarili lokalni glasbeniki, plesalci in drugi umetniki, popeljali Špela Stražišar, Ana Marija Ficko in Klemen Janežič.

Semanji dan je bil na trgu ob stiški baziliki. FOTO: Tatjana Splichal

Žveglič, Strnad, Ribič

Med udeleženci so bili tudi predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in florist Peter Ribič, ki s Sabino Šegula že tradicionalno sodeluje pri prazničnem krašenju bazilike sv. Petra v Vatikanu.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji (klik za povečavo na prvo fotografijo in nato drsenje s puščico v levo in desno).

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh