Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Semena upanja v nemirni Siriji

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 05. 01. 2021 / 12:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2021 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Semena upanja v nemirni Siriji

Semena upanja v nemirni Siriji

Vojna in mir v letu 2021: pogovor z Robertom Chelhodom iz Akcije za zedinjen svet (AMU).

Mir v Siriji je neposredno povezan z interesi velikih svetovnih sil. Vse brez izjeme izkoriščajo Sirijo. FOTO: Reuters



V kakšen svet vstopamo v letu 2021? Napovedi so nehvaležne, sploh če se ozremo na pravkar izteklo se leto in na pandemijo, ki je spremenila domala vse. Njene posledice bodo čutili še vrsto let, leto pred nami pa bo v marsičem odločilno glede boja proti virusu z novimi cepivi in glede gospodarskih, političnih in mednarodnih posledic. Hkrati pa je novi koronavirus vstopil v že spreminjajoči se svet, v katerem je po daljšem obdobju globalnega povezovanja znova v porastu protekcionizem, upada pa pomen mednarodnih organizacij in multilateralnih sporazumov. Že pred pandemijo je število oboroženih konfliktov po svetu naraščalo, znova se je pognala v tek tudi oboroževalna tekma: v letu 2019 so države za vojsko porabile največ sredstev od konca hladne vojne.

Vojna brez konca v Siriji in Jemnu, nestabilnost v Iraku in Libanonu: na Bližnji vzhod se steka kar 35 % svetovne trgovine z orožjem ... O položaju in izgledih miru v Siriji je za Družino spregovoril Robert Chelhod iz Akcije za zedinjen svet (AMU) v Alepu.

Kako je danes živeti v Siriji?

Znana je tragična situacija po desetletju vojne: milijoni ljudi, ki so izgubili vse; milijoni izseljenih; več kot pol milijona izgubljenih življenj. Tisti, ki so ostali, morajo računati z revščino in pomanjkanjem osnovnih javnih storitev, predvsem v zdravstvu in šolstvu. Gospodarska kriza onemogoča perspektivo prihodnosti. Vlada veliko razočaranje in brezup. Imamo več kot 50-odstotno brezposelnost, ki zaradi covida-19 še narašča. Sirija potrebuje povojno obnovo, ki se brez investicij ne more začeti. Toda … mi kristjani, a tudi muslimani in drugi ljudje dobre volje, ki delamo na humanitarnem področju, si ne pustimo vzeti upanja na boljšo prihodnost. Veliko ljudi se je odločilo ostati – ne, ker nimajo izbire, ampak ker želijo prispevati za skupno dobro. Veliko je nujnih potreb. Najprej je treba mednarodno skupnost pozvati k umiku sankcij. Ker so prepovedana nakazila v državo, karitativne organizacije ne financirajo projektov. Nadaljevati se mora humanitarna pomoč, predvsem v zdravilih in medicinski opremi.

Kakšni so obeti miru?

Zdi se, da jih za zdaj ni. Mir v Siriji je neposredno povezan z interesi velikih svetovnih sil. Vse brez izjeme izkoriščajo Sirijo. Hladna vojna se nadaljuje v drugačni podobi, to pa žal še vedno povzroča vojne po vsem svetu. V zahodni politiki vlada jasno licemerstvo. Zahtevajo sankcije proti ljudem, medtem ko bi morali sankcije naložiti državam, ki izdelujejo in prodajajo orožje. Brez orožja ne bi bilo več vojn. S tem, kar zapravimo za orožje, bi lahko izkoreninili lakoto, kot ponavlja papež Frančišek.


Kako pomagate graditi mir v Siriji?

Že leta 2012 smo zagnali nujni program pomoči. Vodimo popoldansko šolo za več kot 200 otrok in mladostnikov v Damasku in v Homsu ter pomagamo otrokom z okvaro sluha v Alepu. Delo z otroki nam omogoča, da gradimo prihodnost Sirije. Na zdravstvenem področju pomagamo kroničnim in rakavim bolnikom ter nudimo domačo oskrbo 450 osebam z invalidnostjo. Podpiramo več kot 250 sirskih družin z osnovnimi potrebščinami, hrano, medicinsko nego, stroški šolanja … Organiziramo izobraževanja, npr. šiviljski tečaj za ženske, usposabljanje negovalcev, … Skupno imamo prek 150 sodelavcev, ki služijo več kot 1500 neposrednim prejemnikom. Vsem našim prizadevanjem smo želeli dati skupno ime: Seeds of Hope, semena upanja. Globoko verjamemo, da bodo ta semena, tudi če so videti le kaplje v oceanu trpljenja, nekega dne vzkalila in vzcvetela ter širila rast miru po vsej Siriji.
_ _ _

*Več o tej temi si lahko preberete v tiskani Družini (1/2020).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh