Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Seminar o krašenju cerkve naletel na odličen odziv

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 12. 03. 2013 / 15:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Seminar o krašenju cerkve naletel na odličen odziv

Danes v galeriji Družina predava nizozemska strokovnjakinja za krašenje iz cvetja Nicky Markslag. Odziv je bil nad vsemi pričakovanji, saj v Sloveniji za zdaj tovrstnih delavnic praktično nismo poznali.

Danes v galeriji Družina predava nizozemska strokovnjakinja za krašenje iz cvetja Nicky Markslag. Odziv je bil nad vsemi pričakovanji, saj v Sloveniji za zdaj tovrstnih delavnic praktično nismo poznali.

»Taka srečanja smo zares potrebovali, saj je krašenje cerkva kar malo zapostavljena dejavnost pri nas. Danes pa smo izvedele, kako veliko simboliko ima lahko cvetje v cerkvi, še bolj pa je pomembno to, da je med duhovnikom in krasilci komunikacija, ker šele tako lahko simbolika zares zaživi,« je navdušeno pripovedovala obiskovalka Marija. Kot najbolj zanimiv primer je navedla predlog Markslagove, da so lahko tudi hlebčki kruha del aranžmaja na primer za prvo sveto obhajilo. Poleg simbolike pa udeleženkam da tudi ideje, kako lahko iz malo cvetja, ki ga lahko najdemo okrog sebe, naredimo lep aranžma, saj velikokrat sliši pripombo, da za krašenje cerkve ni denarja.

Dekoriranje cerkve lahko mnogo več kot dodatek

Markslagova je izpostavila, da je velika škoda, če je dekoriranje zapostavljeno, če se ga smatra le kot dodatek cerkve: »V cerkvah ima vse svoje mesto in vlogo – kipi, slike, celo pohištvo. Vse je povezano s simboliko – tudi vsi gibi duhovnika med mašo nekaj sporočajo. Čudovito je, če je tako tudi s cvetjem!« Na vprašanje, ali je situacija na Nizozemskem kaj drugačna, je Markslagova v smehu dejala, da so vendarle dežela tulipanov, a da primerjav niti noče delati, saj je vsaka dežela svet zase. To širino pa so ji dala potovanja in predavanja, ki jih vodi po vsem svetu.

Skupina raste in se širi

Jelka Stopar Metelko, ki piše podlistek o krašenju cerkva v tedniku Družina, Nicky Markslag pozna že dolgo – še iz časov, ko je delala v Semenarni. Skupaj sta prišli do ideje, da bi tudi v Sloveniji lahko poskusili narediti prve delavnice in znanje, ki ga s strokovne plati pri nas zelo malo poznamo, poskusili predati naprej. Tako sta s prvo delavnico začeli februarja lani in naleteli na odličen odziv. »Mnogo udeleženk prihaja vse od začetka, tako da skupina stalno raste. Zanimivo je, da se zbirajo tako tiste, ki jim je cvetličarstvo poklic, kot učiteljice, ki poučujejo cvetličarstvo, čiste začetnice in take, ki že vrsto let skrbijo za krašenje slovenskih cerkva,« je razložila Stoparjeva.

Vsak udeleženec bo po delavnici en korak naprej

Poudarila je tudi, da je Nicky izvrstna pedagoginja, ki zna »prebrati« skupino in njene potrebe, saj poskrbi, da prav vsak udeleženec dobi tako znanje, da v svojem ustvarjanju stopi korak naprej: »Nicky da ogromno znanja na eni delavnici, najraje bi dala vse naenkrat, a vedno pove, da če bi nas danes nekdo začel učiti kuhati od začetka, bi najprej jemali vse o loncih in tega se drži tudi sama.« Stoparjeva je za konec dodala, da ji delavnice ogromno pomenijo, saj so to vedno zelo prijetna druženja z ljudmi, ki so nenavadno velikega srca in širine. Morda jim to daje prav njihova odločitev, da tudi s cvetjem slavijo Boga …


Več o delavnicah:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/5AD747B39237A624C1257B28003AD222?OpenDocument


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh