Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja z novo predstojnico

Objava: 08. 07. 2014 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja z novo predstojnico

Sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja z novo predstojnico

V naslednjih štirih letih bo njihova predstojnica s. Hermina Nemšak, namestnica pa s. Ema Sobočan.

Vir: Radio Ognjišče

Sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja Slovenske province, znane tudi kot slovenjebistriške šolske sestre, so dobile novo voditeljico. V naslednjih štirih letih bo predstojnica vikariata, ki se je zaradi majhnega števila sester preoblikoval iz province, sestra Hermina Nemšak, njena namestnica pa je postala sestra Ema Sobočan. Sestre so svojo predstojnico izvolile 3. julija, na tednu provincialnega volilnega kapitlja. Vodila ga je generalna predstojnica, sestra Petra Rosenberger, pri tem pa ji je pomagala generalna svetovalka, sestra Anna Rautar.

Red frančiškanskih sester je bil ustanovljen leta 1843, in sicer v Gradcu, njegova ustanoviteljica je bila Frančiška Lampel, ki si je želela pomagati vsem, kolikor je mogoče. Prvotni namen je bil vzgajati in izobraževati dekleta iz revnih družin. V Sloveniji so sestre Frančiškanke Brezmadežnega spočetja že od leta 1869. Leta 1923 so dobile svojo slovensko provinco, ki se je pravkar preoblikovala v vikariat. Zdaj se kongregacija ukvarja z vzgojno–prosvetno in karitativno dejavnostjo. Delujejo v svoji preprostosti in z veseljem, kot je to počel Frančišek Asiški. Sestre so vključene tudi v pastoralno dejavnost Cerkve kot katehetinje in misijonarke, sicer pa pomagajo še v bolnišnici, pri Karitasu, v župnijah, domovih za ostarele, skratka tam, kjer jih potrebujejo.

Prvotno ime reda je bilo Šolske sestre III. reda sv. Frančiška Asiškega. Po vojnih nemirih so se vrnile v samostanske skupnosti.



Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh