Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Severna Makedonija in Albanija začeli pristopna pogajanja z EU

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 07. 2022 / 14:18
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2022 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Severna Makedonija in Albanija začeli pristopna pogajanja z EU
Češki premier Petr Fiala, premier Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, premier Albanije Edi Rama in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. FOTO: Twitter

Severna Makedonija in Albanija začeli pristopna pogajanja z EU

Z današnjo prvo medvladno konferenco članic Evropske unije ter Severne Makedonije in Albanije so se v Bruslju začela pristopna pogajanja med Skopjem in Tirano ter EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je današnji dan označila za zgodovinski trenutek.

Predsednica komisije je premierjema Severne Makedonije in Albanije dejala, da sta državi pokazali potrpežljivost, vizijo in pravo vodenje. »Vedno znova ste dokazali svojo privrženost evropskim vrednotam kot prijatelji in zanesljivi partnerji. Vsi bomo pridobili, ko bomo nekega dne pozdravili Albanijo in Severno Makedonijo v Evropski uniji,« je poudarila von der Leynova.

Novo poglavje makedonske zgodovine

»Danes je dan, ko začenjamo pisati novo poglavje makedonske zgodovine. Poglavje pospešenega razvoja, blaginje in stabilnosti. Od danes naprej gremo samo še naprej in navzgor,« je v prvem odzivu na Facebooku zapisal makedonski premier Dimitar Kovačevski in čestital državljanom za vztrajnost in vizijo.

Po njegovih besedah je največji uspeh, da bo makedonski jezik s polnopravnim članstvom države v EU postal uradni jezik EU.

Premier Rama se je zahvalil tudi Merklovi

Albanski premier Edi Rama se je ob današnji priložnosti po navedbah STA zahvalil predsednici Evropske komisije, »ki je vedela, kako se boriti za vse države članice EU in države, ki to želijo postati«. Zahvalil pa se je tudi nekdanji nemški kanclerki Angeli Merkel.

»Gre za gradnjo močne, demokratične in evropske Albanijo ter močnega, demokratičnega Zahodne Balkana,« je še dejal.

Pahor: Države Zahodnega Balkana čim prej v EU

»Ta novica je toliko pomembnejša v luči novih geopolitičnih razmer v Evropi. Prispeva k upanju, da se bodo ob morebitni novi blokovski delitvi v Evropi vse države Zahodnega Balkana znašle na evropski strani te delitve,« je današnji začetek pristopnih pogajanja pospremil slovenski predsednik Borut Pahor: »Glede na hitrost in naravo geopolitičnih sprememb, dodatno spodbujenih s posledicami vojne v Ukrajini, se mora v prihodnjih mesecih in letih okrepiti vzajemna odgovornost Evropske unije in držav Zahodnega Balkana za njihovo čimprejšnje članstvo v EU.«

Golob pisal von der Leynovi in Michelu glede članstva BiH

Tudi slovenski premier Robert Golob je današnji začetek pristopnih pogajanj označil kot »zgodovinski in dolgo pričakovani korak na poti obeh držav v našo družino EU. Pokazali ste potrpežljivost in vodstvo«, je prek Twitterja sporočila slovenska vlada.

Golob pa je sicer že 8. julija v pismu predsednikoma Evropske komisije in Evropskega sveta Ursuli von der Leyen in Charlesu Michelu poudaril, da bi morala BiH status kandidatke za članstvo v EU dobiti na podlagi izpolnjevanja realnih pogojev.

Ob tem je poudaril, da je pomembno, da BiH sprejme strategijo reforme javne uprave in akcijski načrt ter strategijo upravljanja javnih financ, s čimer bi pokazali svojo zavezanost izboljšanju javne uprave. »Zgoraj navedeno ter izvedba svobodnih in poštenih volitev oktobra 2022 v BiH bi pokazale zadostno zavezanost države EU, kar bi predstavljalo podlago za dodelitev statusa države kandidatke za članstvo v EU do konca tega leta, najpozneje na zasedanju Evropskega sveta decembra 2022,« je v pismu, ki je prav tako objavljen na Twitterju, zapisal Golob.





Kupi v trgovini

CD-103 Cerkev v Evropi
Cerkveni dokumenti
6,34€
Nalaganje
Nazaj na vrh