Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shod v podporo Ukrajincem tudi v Beogradu in Novem Sadu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 03. 2022 / 05:00
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2022 / 23:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Shod v podporo Ukrajincem tudi v Beogradu in Novem Sadu
Nedeljski shod v podporo Ukrajincem v Beogradu. FOTO: Vesna Andjić/RFE-RL

Shod v podporo Ukrajincem tudi v Beogradu in Novem Sadu

V Srbiji, ki je ena redkih evropskih držav z množičnimi shodi v podporo Rusiji, je bilo včeraj na ulicah slišati tudi glasove z druge strani. V Beogradu se je namreč zbrala množica protestnikov proti vojni v Ukrajini.

Med mirnim shodom po Ulici Kneza Mihaila v središču mesta je nekaj sto protestnikov, ki so razvili več deset metrov dolgo ukrajinsko zastavo, spremljala policija in preprečila, da bi prišlo do kratkega stika z nekaj pripadniki društva Srbsko-ruskega prijateljstva, ki so vzklikali gesla podpore Rusiji.

Zažig ruskega potnega lista

Protest se je začel z zažigom ruskega potnega lista državljana Rusije, ki že od leta 2014 živi v Beogradu. Na tablah in transparentih v rokah udeležencev shoda je bilo prebrati napise »Ne vojni«, »Putin ni Rusija«, »Slava junakom – slava Ukrajini«, »Putin je morilec«, »Nočemo diktature«, »Rusija bo svobodna« in »Putin – Hitler«.

Shod podprl tudi del ruske skupnosti v Srbiji

Shoda se je udeležil tudi del ruske skupnosti v Srbiji, ki je dan prej v izjavi za javnost zagotovil, da »stoji za Ukrajino in proti vojni in diktaturi, za katero se zavzema Vladimir Putin«. V Beogradu živeča Rusinja Marija pa je za Radio Slobodna Evropa dejala: »Vsako jutro se zbudim in gledam novice v upanju, da se bo vojna končala, pa se ne. V Rusiji tega niti ne bi smeli imenovati vojna.«

Obsodba z ničimer izzvane vojne

V pozivu k protestom, objavljenem na družbenih omrežjih, je bilo zapisano, da državljani Rusije, Ukrajine, Belorusije in Srbije »ostro obsojajo z ničimer izzvano grozljivo vojno, ki jo vodi ruski vrh«, obžalujejo številne žrtve v bratomorni vojni in si skupaj prizadevajo za mir v Ukrajini in »svobodo za Rusijo in Belorusijo«.

Shod tudi v Novem Sadu

Včeraj je shod podpore ukrajinskemu ljudstvu in protest zoper rusko agresijo potekal tudi v Novem Sadu, pred spomenikom ukrajinskega pesnika Tarasa Ševčenka. Predstavnik ukrajinske skupnosti Miroslav Hočak je udeležence pozval, naj se vključijo v humanitarne akcije za pomoč beguncem.

Proruski shod v petek zvečer

Dva dni prej, v petek zvečer, pa je bil na beograjskih ulicah množični shod »podpore ruskemu narodu«, ki so ga organizirale skrajnodesničarske in proruske skupine in organizacije. Začel se je s himnama Srbije in Rusije, nadaljeval z vzkliki podpore Rusiji, udeleženci pa so predsednika Aleksandra Vučića zmerjali z izdajalcem.

Nalaganje
Nazaj na vrh