Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Shod v podporo Ukrajini tudi v Ljubljani [FOTO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 25. 02. 2022 / 18:14
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2022 / 19:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Shod v podporo Ukrajini tudi v Ljubljani [FOTO]
FOTO: Tatjana Splichal

Shod v podporo Ukrajini tudi v Ljubljani [FOTO]

Ruskemu napadu na Ukrajino množično nasprotujejo v več državah. Shod v znak protesta proti ruski invaziji Ukrajine je bil danes popoldne tudi v slovenski prestolnici.

Zbrani so z različnimi napisi in ukrajinskimi zastavami izrazili podporo ukrajinskemu narodu.

FOTO: Tatjana Splichal

Prav tako je znake solidarnosti in podpore moč opaziti pred ukrajinskim veleposlaništvom. 

FOTO: Tatjana Splichal

Več fotografij Tatjane Splichal najdete na dnu prispevka.

Prošnja za vse oblike pomoči

Namestnica veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Natalia Markevych Pritsa je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani po poročanju STA dejala: »Prosimo, pozovite predstavnike oblasti, prebivalce in podjetja, naj podprejo najostrejše možne ukrepe proti Rusiji. Morate razumeti, da je Rusijo mogoče ustaviti le, če bo popolnoma izolirana na vse mogoče načine, tako gospodarsko kot politično.« Dodala je, da ukrajinski civilisti umirajo, mnogi so ranjeni in pretreseni. »Mednarodno skupnost prosimo za podporo in pomoč, ne le v obliki sankcij, temveč tudi v obliki vojaške, humanitarne in zdravstvene pomoči.«

Preberi še: Po vsem svetu, tudi v Rusiji solidarni z Ukrajinci

Tonin: »Napad je treba najostreje obsoditi«

Minister za obrambo Matej Tonin je po današnji skupni zaprti seji Odbora za obrambo ter Odbora za zunanjo politiko povedal, da je bila skoraj štiriurna diskusija kakovostna in konstruktivna. »Jasno je, da je bil to, kar se je zgodilo včeraj, neizzvan napad Rusije na suverenost Ukrajine. Ta napad je treba najostreje obsoditi, ker gre za kršitev mednarodnih norm. Evidentno gre za kršitev dveh dogovorov iz Minska in iz Budimpešte, ki je Ukrajini zagotavljal ozemeljsko celovitost v zameno za to, da se odpove jedrskemu orožju. V danih razmerah smo seveda zavezniki skupaj pristopili k izdatnim sankcijam, ki bodo na dolgi rok vsekakor učinkovite,« je poudaril Tonin.

Pozornost tudi Zahodnemu Balkanu

»V tej situaciji ne smemo spregledati Zahodnega Balkana, ker je sestavni del ruskih operativnih načrtov tudi to, da želijo preusmerjati pozornost s kriznih žarišč. Trenutno je vsa svetovna javnost uprta v Ukrajino. Prepričan sem, da s potencialno vzpostavitvijo novega kriznega žarišča kjerkoli drugje, poskušajo del pozornosti usmeriti drugam. In Zahodni Balkan, zlasti Bosna in Hercegovina, je kot priročna tarča, še posebej zato, ker ima predsednik Putin tam svojega dobrega prijatelja, gospoda Dodika,« je še povedal minister Tonin.

Tudi zato je bil odziv evropske misije Althea jasen. Sprejet je bil ukrep, da se tam prisotnost vojakov poveča za 500, ki bodo tam za to, da bi ohranjali mir in varnost, da se ne bi zgodilo karkoli nepredvidljivega. Obstaja potencialna možnost, da bo tudi Slovenska vojska sodelovala v tej okrepljeni prisotnosti v Bosni in Hercegovini. »Ostajamo v Latviji, tam naše prisotnosti ne spreminjamo. Smo pa v intenzivnih pogovorih o tem, da bomo, če bo odprta nova misija na Slovaškem, v parlament prišli s predlogom za podporo prisotnosti slovenskih vojakov na Slovaškem,« je še povedal minister Tonin.


Nalaganje
Nazaj na vrh