Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Si pripravljen?

Za vas piše:
A. G.
Objava: 27. 12. 2011 / 14:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Si pripravljen?

Božična devetdnevnica.

Ali vas kdaj božič prehiti? Človek kar mimogrede pozabi iti k spovedi, za urejanje srčnih jaslic pa sploh ni več časa. Rešitve se ne da kupiti, ampak se jo dobi zastonj! Devet dni pred božičem se začne božična devetdnevnica.

V vseh župnijah se pri svetih mašah prepeva ali moli psalme božične devetdnevnice. Ponekod nosijo naokrog po hišah Marijino podobo in pred njo molijo. Letos so podobno akcijo izvedli tudi v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja – Marijo so nosili iz razreda v razred.

Drugod pa težavno romanje svete družine v Judejo prikažejo drugače. »V naši župniji otroci po obhajilu vzamejo v roke kipa Jožefa in Marije, ki iščeta prenočišče, ter svečke, in v procesiji ob petju pesmi Sveti Jožef in Marija gresta v mesto Betlehem, poromajo po cerkvi,« na svojem blogu opisuje obhajanje devetdnevnice Jože Bartolj (http://blog.ognjisce.si/joze). »Ta prizor me vsakič znova nagovori v svoji neposrednosti. Lučice v rokah otrok opisujejo pot svetlobe v sicer zatemnjeni cerkvi. Po koncu »romanja« se cerkev spet osvetli in simbolično naznanja, da se bodo kraljevanju teme kmalu začele odštevati sekunde, minute in ure.«

Letos se bo kmalu iztekla. Smo pustili, da nam je kaj dala?

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh