Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šiitski učenjaki v Iranu prevedli katekizem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 06. 2014 / 06:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Šiitski učenjaki v Iranu prevedli katekizem

Predgovor je napisal predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran.

Šiitski učenjaki v Iranu so prvič prevedli Katekizem katoliške Cerkve v perzijski jezik. Okoli tisoč strani dolgo izdajo so potrdili tudi v Vatikanu, v kratkem pa jo bodo predstavili na iranski univerzi Qom, kot je poročala rimska agencija AsiaNews. Predgovor v perzijskem prevodu je napisal predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, kardinal Jean-Louis Tauran.

Iranski verski izvedenec in vodja prevajalske ekipe, Ahmad Reza Meftah, je v pogovoru za AsiaNews povedal, da izid katekizma v perzijščini pomeni pomemben korak v odprtem dialogu med šiiti in katoličani. »Za nas in naše študente je pomembno, da bolje spoznamo krščanstvo. Predvsem to, kaj imajo kristjani povedati o samih sebi, ne pa to, kar o njih pravijo drugi.«



Prevod katekizma v perzijski jezik temelji na angleški in arabski izdaji, zaenkrat pa je na voljo na apostolski nunciaturi v Teheranu. V devetih mesecih dela so katoliški izvedenci prevod primerjali z latinsko izdajo, v Vatikanu pa so nato izdali soglasje za objavo.

Katekizem združuje vsebine in nauke katoliške vere in je namenjen poučevanju članov Cerkve in kandidatov za prejem zakramenta svetega krsta.

Opazovalci zato perzijski prevod ocenjujejo kot pomembno znamenje, ker je iranskim cerkvam uporaba perzijskega jezika Farsi prepovedana. Razlog za to je strah šiitskega vodstva pred misijonarjenjem med muslimanskimi verniki.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh