Zapri
Iskanje

Sikstinska kapela: koncert gruzijskega in papeškega zbora

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 27. 06. 2022 / 19:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2022 / 07:50
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sikstinska kapela: koncert gruzijskega in papeškega zbora

Sikstinska kapela: koncert gruzijskega in papeškega zbora
Patriarhalni zbor katedrale Svete Trojice v Tbilisiju med nastopom v Sikstinski kapeli. FOTO: Mimi Štunf Kunaver
Med Michelangelovimi freskami sta na prvem skupnem koncertu nastopila gruzijski patriarhalni zbor iz Tbilisija in papeški zbor Sikstina.

Zbora sta nastopila minulo nedeljo v Sikstinski kapeli. Kot poroča Radio Vatikan, je bil to prvi skupni nastop gruzijskega Patriarhalnega zbora katedrale Svete Trojice v Tbilisiju in Papeškega zbora Sikstina, nekatera glasbena dela, ki so jih pevci tokrat izvajali, pa je napisal katolikos patriarh vse Gruzije Ilija II. Zbor iz Tbilisija bo pel tudi pri slovesni sveti maši na praznik svetih apostolov Petra in Pavla v sredo, 29. junija, v baziliki sv. Petra.

Papeški zbor Sikstina med nedeljskim nastopom. FOTO: Mimi Štunf Kunaver

Kardinal Koch: ohranjati različne odnose in iz njih oblikovati edinstvenost

Kardinal Kurt Koch, prefekt Dikasterija za pospeševanje edinosti med kristjani, je v pozdravnem nagovoru dejal, da tradicionalne pesmi, odlomki iz božanske liturgije in uglasbena pesniška besedila, ki so odmevala v Sikstinski kapeli, izražajo »edinstveno civilizacijo, razpeto med arabsko, perzijsko in sirsko kulturo Azije ter grško-rimskim svetom Evrope, ki je vase vključila številne dejavnike teh na videz različnih družb«. Po kardinalovih besedah je »ravno ta sposobnost ohranjanja raznovrstnih odnosov, iz katerih se črpa edinstvenost vsakega posameznika, značilna za starodavno gruzijsko kulturo«. O tem priča bogastvo prevodov, iz katerih je sestavljena tamkajšnja verska književnost, ki je pravi zaklad za vse krščanstvo, tako kardinal Koch.

FOTO: Mimi Štunf Kunaver

Sposobnost ohranjanja raznovrstnih odnosov, iz katerih se črpa edinstvenost vsakega posameznika, je značilna za starodavno gruzijsko kulturo.

Kot je še dejal, je Cerkev »kraj lepote par excellence, ker je kraj občestva oseb v Kristusu, oseb, ki živijo sinovsko življenje kot bratsko občestvo. To je izkušnja edinosti, kjer dogodki, zgodovina, svet in dejanja ljudi postanejo prostor občestva. V skupnosti ljudi, ki jo je znova razdvojila vojna, danes potrebujemo Cerkve, ki nam bodo pričevale, da nam Bog daje delež v Kristusovem življenju, kjer se po podobi Božje Trojice v ljubezni podarjamo drugim v občestvu, ki nas sestavlja.«

FOTO: Mimi Štunf Kunaver

Trideset let diplomatskih odnosov

Glasbena dogodka sta del slovesnosti ob 30. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Gruzijo in Svetim sedežem. Ob tej priložnosti je Rim obiskala tudi gruzijska delegacija, ki jo sestavljajo predstavniki tako patriarhata kot vlade, vključno s predsednikom države. V zgodovini krepitve odnosov med Katoliško cerkvijo in Pravoslavno cerkvijo v Gruziji je cela vrsta dogodkov, med katerimi so tudi obisk gruzijskega pravoslavnega patriarha Ilije II. v Rimu leta 1980, apostolsko potovanje papeža Janeza Pavla II. v Gruzijo leta 1999 in obisk papeža Frančiška leta 2016. Vzajemno poznavanje kulturne dediščine spodbuja medsebojno spoštovanje in razvoj vedno bolj prijateljskih odnosov.

FOTO: Mimi Štunf Kunaver

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh