Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeški zbor ima novega vodjo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 11. 2020 / 16:27
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2020 / 16:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeški zbor ima novega vodjo

Na praznik sv. Cecilije je pevce zbora Sikstinske kapele prevzel Brazilec Marcos Pavan.

FOTO: Vatican Media

22. novembra, ko v Katoliški cerkvi obhajamo praznik sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe, so v Vatikanu imenovali novega vodjo zbora Sikstinske kapele: kot poroča spletni portal Vatican News, bo papeške pevce po novem vodil Brazilec Marcos Pavan, ki je zbor »začasno« vodil že od lanskega julija.

Papež Frančišek ga je zdaj še uradno imenoval za vodjo papeškega zbora Sikstinske kapele. 58-letni Brazilec ima veliko darov: poleg temeljitega poznavanja cerkvene glasbe je zaključil tudi študij prava. Iz Brazilije je prišel v Rim z namenom, da bi študiral filozofijo in teologijo, ob tem pa si je pridobil tudi občudovanja vredno glasbeno izobrazbo, vključno s klavirsko igro in glasbeno teorijo. Ima dolgoletne izkušnje z zborovodstvom, posebej pa slovi po poznavanju gregorijanskega korala. Posnel je že več glasbenih izvedb za različne televizijske in radijske produkcije.

Brazilec se je papeškemu zboru pridružil leta 1998, sprva kot pomočnik vodje deškega dela zbora »Pueri Cantores«; 10. julija 2019, po odstopu dotedanjega vodje salezijanca Massima Palombelle, je prevzel vodenje celotnega zbora.

Papeški zbor Sikstinske kapele je kot ustanova rimske kurije od januarja 2019 v pristojnosti Papeškega urada za bogoslužna obhajanja pod vodstvom nadškofa Guida Marinija.


FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh