Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Silovit požar na goriškem Krasu, gašenje ovirata burja in eksplozije

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 18. 07. 2022 / 09:49
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2022 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Silovit požar na goriškem Krasu, gašenje ovirata burja in eksplozije
FOTO: Twitter

Silovit požar na goriškem Krasu, gašenje ovirata burja in eksplozije

V nedeljo dopoldne se je na goriškem Krasu med vasmi Renče, Temenica in Lokvica razbesnel silovit požar. V boju z ognjem je na terenu več sto gasilcev, ki jih ovirata močna burja in neeksplodirane granate iz prve svetovne vojne. Požar je trenutno pod nadzorom.

Z obsežnim požarom se na terenu trenutno bori več kot 400 gasilcev iz zahodnega in osrednjega dela Slovenije. Stanje na terenu se je v nedeljo iz minute v minuto slabšalo. Temu je še zlasti botrovala močna burja, ki je ogenj nosila proti vasi Lokvica. Gasilci pa so ogenj ponoči z velikimi napori ustavili le dobrega pol kilometra pred vasjo.

Ogenj je do danes tako zajel že skoraj 390 hektarjev površin, požarišče pa je dolgo že več kot štiri kilometre. Nekaj časa je grozilo, da bo ogenj prešel tudi državno mejo med Slovenijo in Italijo, zaradi česar so bili v pripravljenosti tudi gasilci na italijanski strani meje.

Aktiviran državni načrt za velike požare

Da je bilo stanje na terenu izjemno resno, je pričalo obvestilo, da je država aktivirala državni načrt za velike požare ter preko evropskih mehanizmov zaprosila za mednarodno pomoč. Tako sta dvema slovenskima helikopterjema požar pomagala gasiti tudi dva italijanska, ter hrvaško letalo za gašenje.

Območje je polno eksplozivnih sredstev

Pomoč iz zraka je bila včeraj za gasilce neprecenljiva, hrvaško letalo pa je ob dostavi obilnih vodnih pošiljk poskrbelo za številne spektakularne prizore.

Težava je namreč v tem, da so se na tem območju odvijala ena od najbolj silovitih topovskih obstreljevanj prve svetovne vojne. Zaradi tega je na tem območju ostalo več deset ton neeksplodiranih ubojnih sredstev. Širjenje požara so zato spremljale številne detonacije: "Zato (tudi) gasilci na območjih, ki so označena kot nevarna, sploh ne smejo na območje in se zato varujejo ob cestah, prometnicah in objektih, ki so namenjeni temu, da se prepreči kakšen neljubi dogodek," je odločitev, da gasilci ne smejo v gozd, za Radio Slovenija pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Ogenj so zato ti gasili z urejenih prometnic ter regionalnih in lokalnih cest. Stanje na terenu pa nadzorujejo tudi pripadniki enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Ne gibajte se po požarišču

Ob tem poveljnik za varstvo pred NUS Darko Zonjič opozarja, da je požar uspel segreti tudi topovske granate večjih kalibrov, ki so še posebej nevarni, saj so pri njih možne tudi zakasnjene eksplozije, zaradi česar je gibanje po požarišču strogo prepovedano. Prav tako ni zaželeno, da se na tem območju gibljejo tudi vsi tisti, ki tam nimajo nujnih opravkov. Na območju je namreč veliko gasilskih in drugih intervencijskih vozil, vsako dodatno pa le še bolj ovira naporno delo gasilcev.

Gasilci požar trenutno držijo na cesti, ki iz Lokvice pelje proti spomeniku na Cerju. Če bi se stanje na terenu znova poslabšalo, pa bi na pomoč lahko prišlo tudi letalo iz Italije.


Nalaganje
Nazaj na vrh