Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simbioza bo letos gibala

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 27. 08. 2014 / 09:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Simbioza bo letos gibala

Medtem ko so v prejšnjih letih na starejše prenašali mladostno energijo in znanje o rabi računalniške tehnologije, se bodo letos posvetili gibanju.

Gibanje je pomembno tudi v jeseni življenja. Fotografija je simbolična. Foto: Alenka Žnidar

Jesen je od leta 2011 v znamenju Simbioze, ki starejšim zagotavlja kakovostnejše življenje. Medtem ko je Simbioza v prejšnjih letih na starejše prenašala mladostno energijo in znanje o rabi računalniške tehnologije, se bo letos posvetila gibanju, zato se je tudi preimenovala v Simbiozo giba. Med 13. in 19. oktobrom se bodo tako lahko starejši vsak dan med 10. in 11. ter med 17. in 18. uro pridružili vadbi in spoznavali nove športe.

Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo gibanja in spoznavanja novih športov, združevati generacije, krepiti samozavest, predvsem pa osveščati o zdravem načinu življenja ter udeležence motivirati za nadaljnje gibanje. Glavno cilj pa je starejšim ponuditi priložnost, da spoznajo nove vadbe ali pa se znova preizkusijo v tistih, ki so jih nekoč že izvajali. Mladi pa jih bodo pri tem vodili in se skupaj z njimi gibali.

Simbioza giba zato poziva vse ponudnike športnih objektov, da se pridružijo projektu in s svojimi aktivnostmi in strokovnim kadrom skupaj z organizatorji spodbujajo aktivno preživljanje prostega časa in medgeneracijsko povezovanje. Vabijo pa tudi lokalne in regionalne koordinatorje, saj so ključnega pomena za nemoten potek aktivnosti v posameznih krajih oziroma regijah.

Simbioza pa ne deluje le v Sloveniji, temveč so se podali tudi v tujino. »Lani smo v avgustu prvič izvedli pilotne delavnice v Šanghaju na Kitajskem, saj smo želeli pokazati, da ideja Simbioze deluje tudi v popolnoma drugačnem okolju. Potem smo se najprej osredotočili na države Zahodnega Balkana, najbolj aktivni smo na Hrvaškem, kjer smo maja letos v Zagrebu testno izvedli vseh pet modulov Simbioze in prejeli odličen odziv, kar je potrditev naših prizadevanj in truda. Prav tako se aktivno pogovarjamo in seznanjamo s še vsaj 20 evropskimi in drugimi državami, kjer iščemo podobno misleče partnerske organizacije,« je povedala Alenka Pangerčič, vodja komuniciranja pri Simbiozi.

Projekt so prvič uresničili leta 2011. »Udeleženci se vedno znova vračajo, saj so navdušeni nad medgeneracijskim sodelovanjem in vsem, kar jim ponujamo,« razlaga gospa Pangerčič. Med njimi so se spletla nova in celo obudila stara prijateljstva. Življenje ubira različne poti, ljudje se razhajamo in znova srečamo. To se je zgodilo dvema udeleženkama vadbe v Lovrencu, ki sta bili v osnovni šoli sošolki, nato pa sta odšli v tujino ena v Švico, druga pa na Brač. Po dolgih letih so se njune poti znova križale na tečaju Simbioze – torej spet v šoli, a tokrat za starejše.

Gibanje v starosti je pomembno, saj se zaradi staranja spremenijo nekatere biološke lastnosti človekovega organizma, zato starejši pogosteje obolevajo. Kakovostna telesna vadbe pa zmanjšuje obolevnost in ljudem omogoča kakovostno in samostojno staranje, ohranjanje telesnega, duševnega, čustvenega in socialnega zdravja, socialno vključevanje, zmanjšanje stroškov zdravljenja in ohranjanje ustvarjalne življenjske energije. V zadnjem desetletju se odstotek telesno aktivnih starejših dviguje.

Po podatkih iz leta 2010 se je delež starejših nad 65. letom starosti, ki se ukvarjajo s športom, dvignil na 38 odstotkov, vendar pa je ta delež izrazito nižji kot v starostni skupini prebivalcev med 55 in 64 letom, ki znaša 62,3 odstotka.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh