Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simon Potnik: Prijateljstvo rodi gorečnost

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 27. 10. 2022 / 08:14
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2022 / 22:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Simon Potnik: Prijateljstvo rodi gorečnost
Simon Potnik. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Simon Potnik: Prijateljstvo rodi gorečnost

Danes godujejo Simoni, Simone, pa tudi Tadeji in Tadeje. Ob godu Simona Gorečnika in Juda Tadeja (28. oktobra) smo nekaj vprašanj o njegovem zavetniku zastavili Simonu Potniku, župniku Pastoralne zveze v Slovenj Gradcu, ki ga številni poznajo kot zelo gorečega za Gospoda. Dovolimo, da Sveti Duh razpiha iskrice, da bomo vsi v gorečnosti čim bolj podobni Jezusovim apostolom.

Pred kratkim ste "srečali Abrahama", ko ste dopolnili 50 let. Kaj se vam zdi bolj pomembno in kaj bolj praznujete - rojstni dan ali god?

Oboje se mi zdi že nekaj časa pomembno. Živimo v času, ko bi radi živeli z veliko žlico, pa vendar shirani ali dopingirani. Oba sta "moja/naša" rojstna dneva. S prvim s hvaležnostjo sprejemamo to življenje radosti in trpljenja, z godom pa praznujemo Božjo vizijo za našo večnost.

Jezusova apostola Simon Gorečnik in Juda Tadej, ki godujeta 28. oktobra skupaj, naj bi oznanjala evangelij skupaj. Kaj vam pomeni bratstvo z drugimi Jezusovimi učenci?

Naj bi? Jaz naj bi. Ona dva gotovo sta. Vsi apostoli so bili "kalibri", vsak zase. Inštrumenti vsak zase. Z Jezusom so postali tim, skupina, občestvo. Z Njim so postajali bratje v življenju, bratje v trpljenju in bratje v vstajenju.

Beseda "gorečnik" je zanimiva. V Razodetju beremo, da nas ima Bog rad "vroče", "goreče", ne mara pa mlačnih kristjanov. Kaj predlagate, kako naj postanemo goreči za Gospoda? Ne bomo potem "čudni"?

Odvisno kaj želiš? Še bolj kaj hočeš? Eni bi vse naredili, da bi bili čudni, da bi jih opazili, spet drugi nič, da bi jih ne opazili. Učenci so po vstajenju veseli - dobesedno - prenašali zasliševanja, zasramovanja in preganjanja, iz ljubezni do Jezusa. Bogu se je potrebno bolj pokoravati kakor ljudem piše v Apostolskih delih (5,29), torej ljubiti bolj. Prvi korak je udomačevanje, približevanje, da nekaj svojega časa posvetim "druženju" z Njim, nekaj svojih talentov posvetim, podarim, izročim Njemu ... prijateljstvo rodi gorečnost.

Simon Potnik s sodelavci programa RadŽivim. FOTO: arhiv Pastir.si

V kakšnih situacijah se najpogosteje obračate na svojega nebeškega zavetnika?

Najpogosteje, ko se usedem za volan, pogosto, ko mi zavre. On je znal krotiti svojo gorečnost, da ni povzročal več požarov.

Kmalu po godu vašega zavetnika bo praznik vseh svetih, ko še posebej razmišljamo o svetosti. Si tudi vi želite postati svetnik?

Ni druge opcije! Biti Božji, biti svet. Ne vidim sicer možnosti, pa me to preveč ne zanima. Tako si je Gospod zamislil, in če si On to zada, mu bo uspelo. Vsi sveti pa je zame zadnja leta sploh zelo globok in celo ganljiv praznik. Taka veličina in taka bližina. Ena sveta Cerkev smo, grešna in sveta. Neverjetno.

 

Kupi v trgovini

Božja prenova
Duhovna rast
35,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh