Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Simpozij o pomenu drugega vatikanskega koncila za Slovenijo

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 19. 03. 2013 / 13:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Simpozij o pomenu drugega vatikanskega koncila za Slovenijo

Teološka fakulteta danes in jutri pripravlja mednarodni simpozij ob 50-letnici začetka drugega vatikanskega koncila.

Ljubljanska teološka fakulteta je ob 50. obletnici začetka 2. vatikanskega koncila, ki je potekal v letih 1962-1965, pripravila dvodnevni mednarodni simpozij. Danes in v sredo se bo zvrstilo skupaj 20 predavateljev, med njimi tudi štirje tuji, ki bodo ovrednotili pastoralne in duhovne premike v Cerkvi na Slovenskem po zadnjem koncilu.

Med uvodnimi predavatelji simpozija je bil teolog Bogdan Kolar. Kot je poudaril, je po 2. vatikanskem koncilu prišlo v Cerkvi na Slovenskem do številnih novih pobud glede pastoralnega dela, do nastanka cerkvenih združenj in raznih duhovnih gibanj. Kolar je opozoril tudi na razmah ekumenskega dialoga, prenovo katehetskega pouka in razcvet verskega tiska. Po Kolarjevih besedah so koncilske ideje stopile tudi v redovne skupnosti.

Liturgična prenova, izobraževanje in mladinska gibanja

V Cerkvi na Slovenskem se je koncilska spodbuda uveljavila tudi v bogoslužju, bibličnem gibanju in verski vzgoji. Tako je 2. vatikanski koncil med drugim sprožil liturgično prenovo, razcvet mladinske pastorale, verskega izobraževanja odraslih in gibanj med mladimi. Do pomembnega premika je prišlo tudi na področju kateheze. Nastali so novi učbeniki, delovni zvezki in priročniki za katehete.

Nova razumevanja zakona in družine

Tajnik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec se je v svojem predavanju lotil novih razumevanj zakonske zveze in družine, ki jih je odprl 2. vatikanski koncil. Po Strehovčevih besedah uveljavljanje konceptov, kot so istospolne skupnosti in posvojitve otrok v takšne skupnosti, umetna oploditev in nadomestno materinstvo, postavljajo nove izzive za pokoncilsko katoliško moralno teologijo.

Potrebujemo nov koncil?

Po besedah teologa Ivana Platovnjaka pa obstojajo zelo različni odgovori na vprašanje, ali je zaradi hitrih družbenih sprememb v zadnjih 50 letih potreben nov koncil. "Dejstvo je, da so mnogi znani teologi pričakovali nov koncil, ki bi se soočil z aktualnimi družbenimi vprašanji," pravi Platovnjak. Ob tem še opozarja, da mnogo od tega, kar je prinesel 2. vatikanski koncil, še vedno ni uresničeno. Po Platovnjakovih besedah tako ostajajo neuresničene koncilske pobude tudi na področju odnosa do nekristjanov in drugih verstev.


Fotografija 1: Bogdan Kolar
Fotografija 2: Tadej Strehovec
Fotografija 3: Ivan Platovnjak

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh