Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Sinoda ni bila niti proti-izraelska niti proti-muslimanska'

Objava: 27. 10. 2010 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Sinoda ni bila niti proti-izraelska niti proti-muslimanska'

Glavni poročevalec škofovske sinode za Bližnji vzhod, patriarh Antonios Naguib, zavrača kritike iz Izraela in arabskih dežel.

Aleksandrijski koptski katoliški patriarh Antonios Naguib zavrača očitke, da je bila posebna škofovska sinoda za Bližnji vzhod, ki se je minulo nedeljo zaključila v Vatikanu, usmerjena proti Izraelu in proti islamu. Cerkev ne nasprotuje nikomur, je v pogovoru za italijanski časnik 'Il Giornale' zatrdil patriarh Naguib, ki je bil v času škofovskega zasedanja zadolžen za poročanje sinodalnih vsebin.

Na sinodi so škofje poudarili pravico Izraela do življenja v miru in varnosti. Obenem pa so, tako kot vsi papeži od Pija XII. dalje, izpostavili pravico Palestincev do lastne domovine znotraj varnih meja, je pojasnil patriarh Naguib, ki bo 20. novembra prejel kardinalski škrlat.

S svojim svarilom pred določenimi političnimi ukrepi, ki naj bi temeljili na Svetem pismu, sinoda ni imela v mislih zgolj naselij na palestinskih območjih, pač pa tudi številne položaje evangeličanskih sekt, je poudaril Naguib. Tako kot vsi zadnji papeži tudi sinoda jasno obsoja zlorabo Božjega imena pri upravičevanju širjenja sovraštva in skrajnega terorizma. Sinodalni očetje so v svojem sklepnem poročilu pojasnili, da se ni dovoljeno sklicevati na teološke svetopisemske utemeljitve in jih uporabljati kot inštrument za upravičevanje nepravičnosti.

Izraelsko-palestinski spor na rešitev čaka že dvainšestdeset let, je patriarh ponudil v razmislek bralcem časnika 'Il Giornale'. Na obeh straneh pa po njegovih besedah manjka prave volje za reševanje spora.

V pogovoru za italijanski čsanik je Naguib tudi zagovarjal libanonskega škofa Raboulo Antoina Beylounija, ki je z izjavami, kritičnimi do islama, med zasedanjem sinode poskrbel za precejšnje razburjenje, čeprav so mu številni sinodalni očetje z zanimanjem prisluhnili. Njegov prispevek ni bil predviden za predstavitev v javnosti, in iz zapisanega je po besedah patriarha Naguiba razvidno, da škof Beylouni ob vsej kritiki zagovarja dialog z islamom in ga označuje kot nujno potrebnega.

Beylouni se je v svojem razmišljanju kritično izrazil do 'poziva k nasilju' v Koranu. Koran muslimanom daje pravico, da za cilj spreobrnitve kristjanov v islam lahko uporabijo prevaro, kristjane preganjajo in se z njimi borijo v sveti vojni. Zato po besedah škofa, ki je v Libanonu pristojen za sirsko-katoliško skupnost, v muslimanskih deželah ni prave verske svobode. Njegove izjave so v arabskem prostoru nemudoma izzvale ostre odzive.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh