Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinoda se šele začenja

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 16. 05. 2022 / 12:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sinoda se šele začenja
Predstavniki posameznih župnij, dekanij in skupin so se pod vodstvom delovne skupine Spas zbirali in razpravljali o življenju Cerkve v mariborski nadškofiji. FOTO: Karlo Smodiš

Sinoda se šele začenja

Na zaključnem predsinodalnem srečanju mariborske nadškofije so se v nedeljo, 15. maja, v salezijanski župniji v Mariboru zbrali predstavniki posameznih župnij, dekanij in skupin, ki so se pod vodstvom delovne skupine Spas zbirali in razpravljali o življenju Cerkve v mariborski nadškofiji.

Navzoče je pozdravil nadškof Alojzij Cvikl, se jim zahvalil za pomembno delo, ki so ga opravili, in poudaril, da se resnična sinoda šele začenja.

Dr. Vinko Potočnik, član skupine Spas, je predstavil dosedanji potek sinodalnega dogajanja, ki je pred razpravljalce postavilo dvoje vprašanj: Kako se danes (pri nas) uresničuje skupna hoja, ki Cerkvi omogoča, da oznanja evangelij? H katerim korakom nas vabi Sveti Duh, da bi rasli kot sinodalna Cerkev. Na Spas so prejeli 325 poročil pogovornih skupin, prek 600 sporočil posameznikov in organizacij, sodelovalo je 87 župnij pri 3120 pogovorih. Dodatno so dobili še 525 anket in o odnosu do Cerkve so se pogovarjali s 30 župani. Kako so zastavili delo v skupin Spas, je kratko predstavil Jure Sojč. 

Na vabilo k pogovoru so se odzvali tisti župljani, ki sodelujejo v kateri od župnijskih skupin, odziva vernikov, ki prihajajo samo k nedeljski maši, pa tako rekoč ni bilo.

Darja Kalamar Frece je dejala, da so led prebili na srečanju dekanov, ki so bili na duhovnih vaja pri Sv. Jožefu v Celju z zanimivim, poglobljenim in iskrenim deljenjem mnenj. Kako je skupna sinodalna pot stekla v župniji, pa je predstavila Marija Prikeržnik. Ena izmed ugotovitev, ki jih je omenila, je bila, da so se veliko bolje odvali na vabilo k pogovoru tisti župljani, ki sodelujejo v kateri od župnijskih skupin. Odziva vernikov, ki prihajajo samo k nedeljski maši, tako rekoč ni bilo.

FOTO: Karlo Smodiš

Po predstavitvah so navzoči po molitvi k Svetemu Duhu izpolnili anketni listič z več izhodišči za pogovore sinodalnih skupin. Iz odgovorov bodo izoblikovali tri izhodišča, ki bodo osnova za nadaljnje delo. Prvi del srečanja je spremljal zbor Karizma iz stolne župnije Maribor.

Po odmoru je pesem mešanega pevskega zbora Natanael iz župnije Slovenska Bistrica povabila k maši. Somaševanje je vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl, navzoč je bil tudi celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki je pri SŠK odgovoren za sinodo, upokojeni nadškof Marjan Turnšek, dekani in duhovniki. V nagovoru je nadškof Cvikl v odmevu evangelija povabil, naj bodo župnijske skupnosti odprte in skupaj iščejo rešitve. To je sinodalna pot, ki vodi od občestva, ki posluša, k poslanstvu. 

Misijonsko poslanstvo Cerkve nadškof vidi v razdeljevanju darov, ki so jih verniki prejeli od Svetega Duha. Razpoznavni znak kristjanov je ljubezen. Prav ta je Kristusovo naročilo apostolom, da se ljubijo med seboj. Po tem bodo vsi spoznali kristjane. Hoditi v tej ljubezni in iskati načine, kako jo izkazovati, je sinodalna pot. »Verujemo, da je sinodalna pot mogoča,« je poudaril nadškof Cvikl in spomnil, da bo leta 2028 mariborska nadškofija praznovala 800-letnico, kmalu bodo razglasili Slomška za drugega zavetnika nadškofije in verjamejo, da bodo kmalu lahko na novo začeli postavljati tudi finančne temelje.

FOTO: Karlo Smodiš

Navzoče je pozdravil tudi škof Matjaž in jim dejal, da so naredili velik korak na poti sinode. Ta je lahko tudi v vsakdanji zahvali na koncu dneva Bogu za vse dobro, kar smo naredili drugim v Njegovi moči.

Srečanje so sklenili z druženjem, ki ga je pomagala oblikovati tudi Mlada karitas mariborske nadškofije.

Kupi v trgovini

160 - Sinodalnost v cerkvi
Cerkveni dokumenti
10,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh