Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan duhovnike po vsem svetu vabi k sodelovanju na sinodi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 03. 2022 / 12:57
Oznake: Cerkev, Vatikan, sinoda
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.03.2022 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan duhovnike po vsem svetu vabi k sodelovanju na sinodi
Sinodalno srečanje v škofiji Cabinda v Angoli. FOTO: Vatican Media

Vatikan duhovnike po vsem svetu vabi k sodelovanju na sinodi

Vatikan je duhovnike po vsem svetu v 15 jezikih spodbudil, naj brez kakršnih koli strahov sodelujejo pri oblikovanju sinode vesoljne Cerkve o sinodalnosti.

Pismo duhovnikom, objavljeno na praznik sv. Jožefa, sta podpisala glavni tajnik sinodalnega tajništva kardinal Mario Grech in prefekt Kongregacije za duhovnike, nadškof Lazzaro You Heung-sik, poroča avstrijski Kathpress. V trostranskem zapisu vatikanska predstavnika naslavljata morebitne strahove in skrbi med duhovniki v luči sinodalnega procesa, ki ga je sprožil papež Frančišek.

Trenutna škofijska faza sinodalnega procesa ponuja možnost, da zberemo bogastvo izkustev živete sinodalnosti.

»Najprej se seveda dobro zavedamo, da duhovniki v mnogih delih sveta že zdaj nosijo veliko pastoralno breme,« pišeta »brata duhovnika«. S sinodalnim procesom pa se zdi, da se duhovnikom dodaja še dodatno »opravilo«. Toda trenutna škofijska faza sinodalnega procesa ponuja možnost, da »zberemo bogastvo izkustev živete sinodalnosti«.

Grech in You se v pismu dotakneta tudi skrbi, kaj se bo ob tolikšnem poudarjanju skupnega duhovništva krščenih zgodilo »z našo vlogo voditeljev in našo posebno istovetnostjo posvečenih služabnikov«. »Nedvomno gre za vedno globlje odkrivanje temeljne enakosti vseh krščenih in spodbujanje vseh vernikov k dejavnemu sodelovanju na poti in pri poslanstvu Cerkve,« pojasnjujeta predstavnika rimske kurije. V tem izkustvu Božjega ljudstva pa more in mora na nov način izstopiti tudi »posebna karizma posvečenih«da služijo, posvečujejo in spodbujajo Božje ljudstvo.

Duhovniki naj bi poskrbeli za to, da nas »pot ne bi vodila k samoopazovanju, temveč bi nas spodbujala, da bomo šli naproti vsem«.

Kardinal Grech in nadškof You tako prosita vse duhovnike, naj storijo vse, da bi sinodalni proces temeljil »na poslušanju in življenju Božje besede«. Poleg tega si je treba prizadevati, da bo ta pot zaznamovana »z medsebojnim poslušanjem in vzajemnim sprejemanjem«. V naših skupnostih je veliko pobud in zmožnosti, vendar vse prepogosto prevladata skušnjavi individualizma in samozadostnosti. Duhovniki naj bi poskrbeli za to, da nas »pot ne bi vodila k samoopazovanju, temveč bi nas spodbujala, da bomo šli naproti vsem«.

»Če se odpravimo ma pot v tej smeri, hoja ne bo brez vprašanj, naporov in prekinitev, toda zaupamo lahko, da nam bo stokratno povrnjeno v bratstvu in v sadovih evangeljskega življenja,« še pišeta Grech in You in zagotavljata, da sta blizu vsem duhovnikom in »na poti z vami!«: »Po naju pa sprejmite tudi hvaležnost papeža Frančiška, ki ste mu zelo blizu,« skleneta pismo svojim sobratom.

Zadnja faza sinode o sinodalnosti bo zasedanje vesoljne sinode oktobra 2023 v Vatikanu.

Za razliko od prejšnjih škofovskih sinod tokratna vesoljna sinoda »Za sinodalno cerkev: občestvo, sodelovanje, poslanstvo« ni zasnovana kot en sam dogodek, temveč kot proces v treh fazah. Na ta način naj bi bilo omogočeno sodelovanje čim večjemu številu vernikov. S slovesnim odprtjem oktobra lani se je začela trenutna krajevna faza, v kateri se morajo udeleženci na župnijski in škofijski ravni posvetovati na osnovi pripravljenih dokumentov. Na podlagi teh rezultatov se bodo škofje nato sestali na posvetu na celinski ravni, zadnja faza pa bo zasedanje vesoljne sinode oktobra 2023 v Vatikanu.

Nalaganje
Nazaj na vrh