Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalni očetje priznavajo pogosto razblinjanje družinskih idealov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 10. 2014 / 11:05
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sinodalni očetje priznavajo pogosto razblinjanje družinskih idealov

Sinodalni očetje priznavajo pogosto razblinjanje družinskih idealov

Pobude za boljšo cerkveno pripravo na zakon in duhovno spremljanje po poroki.

Katoliška Cerkev mora po mnenju mnogih udeležencev vatikanske sinode o zakonu in družini poiskati nov, času primeren jezik za posredovanje svojega nauka. Iz številnih prijav k razpravi je razvidno, da je ideal krščanskega družinskega življenja v konkretnih življenjskih položajih mnogih ljudi pogosto razblinjen, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.



V ponedeljek in torek je krajše nagovore predstavilo 70 kardinalov in škofov. Udeleženci so jasno izpostavili, da lepota krščanskega nauka ni v predpisih in zakonih, pač pa mora v središču stati Jezusovo sporočilo, je pojasnil p. Lombardi.

To po mnenju sinodalnih očetov posebej velja za moralno razsežnost zakona. Ob tem vedno znova poudarjamo neločljivost krščanske zakonske zveze, je dejal p. Lombardi. Govorci pa so opozorili tudi na dejstvo, da danes obstajajo tudi drugi vzorci za partnerske zveze in primere resnične zvestobe, ki jih ne bi smeli prehitro obsojati kot grešne. To seveda ne sme biti priložnost, da podvomimo v pomen zakramenta svetega zakona.

V številnih nagovorih so po Lombardijevih besedah sinodalni očetje poudarjali potrebo po boljši cerkveni pripravi parov na zakon in duhovno spremljanje zakoncev po poroki. Duhovniki bi morali od zaročencev zahtevati, da se dobro seznanijo s temo in jim ob tem predstaviti velik pomen zakramenta sklenitve zakonske zveze. Odločitve, sprejete za vse življenje, naj pari kasneje ne bi kar preklicali, ker so se pač spremenili njuni osebni pogoji, je na tiskovni konferenci dejal britanski kardinal Vincent Nichols.

Drugi dan sinodalnega zasedanja z okoli 190 kardinali in škofi je bil dopoldne posvečen temama »Evangelij družine in naravni zakon« ter »Družina in poklicanost osebe v Kristusu«. Razprava je sledila delovnemu dokumentu, ki temelji na izsledkih vatikanske ankete v vesoljni Cerkvi na temo zakona, družine in spolnosti. Popoldanska razprava je bila namenjena temi »Družinska pastorala: obstoječe možnosti«.

Vir: Kathpress / RV
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Skrita moč prijaznosti
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh