Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sinodalni očetje v pripravi sklepnega dokumenta

Objava: 17. 10. 2014 / 08:56
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sinodalni očetje v pripravi sklepnega dokumenta

Sinodalni očetje v pripravi sklepnega dokumenta

Dokument bo predstavljen jutri, sinodalni očetje bodo o njem tudi glasovali.

Sinodalni očetje in drugi udeleženci škofovske sinode o družini, ki se je v Vatikanu pričela v nedeljo, 5. oktobra, so včeraj zaključili z delom po desetih jezikovnih skupinah. Po navedbah Radia Vatikan so se dopoldne sestali še zadnjič, sedmič po vrsti, nato pa so generalnemu tajništvu sinode izročili rezultate svojega tri dni trajajočega dela, med katerim so pregledali poročilo Relatio post disceptationem in vanj vnesli popravke, predloge in izboljšave. Za tem se je v sinodalni dvorani začela dvanajsta generalna skupščina, na kateri so poročevalci skupin predstavili svoje delo, sledila pa je prosta razprava. Že včeraj popoldne so udeleženci sinode pričeli s pripravo sklepnega dokumenta sinode Relatio Synodi, ki bo predstavljen jutri, sinodalni očetje pa bodo o njem tudi glasovali.



Sinodalni očetje so med razpravami v jezikovnih skupinah podali nekaj predlogov za izboljšanje poročila Relatio post disceptationem. Izpostavljeno je bilo, da se poročilo osredotoča na družine v krizi, nihče pa se ni obširneje oprl na pozitivno sporočilo evangelija družine, na zakon kot zakrament, ki je nerazvezljiva zveza med možem in ženo, kar je še vedno zelo aktualna vrednota, v katero verjamejo mnogi pari. Zato je bila izražena želja, da bi dokument vseboval tudi jasno sporočilo spodbude in podpore zvestim zakoncem s strani Cerkve.

Prav tako je bilo rečeno, da je bistvenega pomena bolje poudariti nauk o zakonu, ki je dar Boga. Razpravljalci so spomnili še na nekatere tematike, ki jih poročilo ne vsebuje, kot sta na primer posvojitev ali biotehnologija. Podan je bil predlog za večji poudarek vlogi ostarelih oseb znotraj družine ter družinam, ki živijo v skrajni revščini, pri čemer je treba obsoditi drame, kot so prostitucija, spolno izkoriščanje mladoletnikov in delo otrok. Pomembno je izpostaviti bistveno vlogo družin pri evangelizaciji in posredovanju vere ter pri tem postaviti na svetlo misijonarsko poklicanost, je bilo rečeno v sinodalni dvorani.

Glede težkih družinskih položajev so predstavniki jezikovnih skupin poudarili, da Cerkev mora biti hiša, ki vse sprejema, tako da se nihče ne bo čutil zavrnjenega. Poudarjena je bila potreba po jasnejšem in ustreznejšem jeziku. Kar se tiče pristopanja k zakramentu evharistije ločenih in znova civilno poročenih oseb, sta bili izraženi dve točki: kot prvo, nauk se ne bo spremenil in ostaja enak, kot drugo pa je bil nakazan razmislek o obhajanju samo pod določenimi pogoji in z vidika sočutja in usmiljenja. Po enem od predlogov naj bi za temeljitejšo proučitev tega vprašanja ustanovili posebno interdisciplinarno komisijo. Večjo pozornost naj bi namenjali ločenim osebam, ki pa se niso znova poročile in so junaški pričevalci o zakonski zvestobi. Obenem je bila izražena potreba po poenostavitvi postopkov za ugotavljanje ničnosti zakona. Med drugim je bilo tudi poudarjeno, da sklepanje zakona med homoseksualnimi pari ostaja nemogoče, osebe s takšnimi nagnjenji pa je potrebno pastoralno spremljati in varovati njihovo dostojanstvo, ne da bi se pri tem to razumelo kot odobravanje njihove spolne naravnanosti in njihovega načina življenja s strani Cerkve.

Tudi včeraj je p. Federico Lombardi zgoščeno predstavil dogajanje na sinodi, na tiskovni konferenci pa so sodelovali še dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn in zakonca Miano. Kardinal Schönborn, ki je bil tudi moderator ene od dveh skupin v francoskem jeziku, je izpostavil veliko zanimanje širše javnosti glede sinode, kar po njegovem prepričanju izhaja iz dejstva, da je malo področij, ki se nas tako globoko dotikajo kot ravno družina. Ko v življenju pride do problemov, je družina prvo zatočišče, je zagotovilo preživetja v težkih trenutkih. In Cerkev je bila vedno zelo pozorna na to družinsko stvarnost. Kardinal je izpostavil, da je današnje razumevanje družine preveč ozko in jo enačimo samo z jedrno, nuklearno družino. Izrazil je upanje, da bo ta sinoda prispevala k razširitvi tega pogleda na družino.

Onkraj mnogih moralnih vprašanj moramo videti pozitivni temelj družine. Po kardinalovih besedah papež Frančišek ni povabil k premišljevanju o družini zato, da bi videli številne težavne položaje, s katerimi se ta sooča, ampak da bi nam pokazal lepoto in nujno vlogo družine, povabil nas je, da pozorno pogledamo stvarnost. Na drugem mestu je dunajski kardinal izpostavil, da je papež razširil temo sinode o družini, ki se je najprej nameravala osredotočiti predvsem na antropološka vprašanja. Sam Frančišek je povedal, da čuti, da je ta širši pogled na družino Božje znamenje in povabilo. Kot tretje je kardinal izpostavil pot, na katero nas je povabil papež: najprej s konzistorijem v začetku leta, sedaj z izredno sinodo in zatem leto priprav na redno sinodo o družini. Poudaril je še pomen spremljanja družine, sedanja sinoda pa je del poti, na kateri Cerkev spremlja družino od blizu.

Zakonca Miano sta svojo izkušnjo sodelovanja na sinodi o družini opisala kot pozitivno in lepo. Videti je bilo mogoče ljubezen Cerkve do oseb, do vsake osebe in torej tudi do družine. Izpostavila sta, da je kljub številnim težkim položajem, ki jih družine vsakodnevno živijo, prav tako potrebno izpostaviti lepoto družinskega življenja, poudariti, da obstajajo tudi družine, ki se trudijo uresničevati evangelij družine. Pri tem ne gre za obsojanje drugih položajev, ampak ravno nasprotno: pomagati jim s pripovedovanjem o lepoti družine. Zakonca Miano sta med drugim poudarila, da se je k temi družine pristopilo z resnim in stvarnim pogledom, razprave so temeljile na poslušanju življenjske izkušnje in ne na abstraktnih predstavah o družini.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: RV / arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh