Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sirijski menihi se postijo in molijo za konec nasilja

Objava: 28. 09. 2011 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sirijski menihi se postijo in molijo za konec nasilja

S svojim dejanjem pozivajo vlado, naj dopusti svobodo mišljenja in tiska.

Skupnost menihov v sirijskem samostanu Deir Mar Musa se v tem tednu drži strogega posta in molitve za konec nasilja v deželi. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija Kathpress, so menihi v svojem sporočilu za javnost pojasnili, da je za nenasilje kot edino možno pot do trajnih reform potrebna odločitev vseh, saj sicer grozi nevarnost državljanske vojne in začarani krog sovraštva med ljudstvom. Obenem je skupnost menihov pozvala sirijsko vlado, naj vendarle dopusti svobodo mišljenja in tiska, saj se lahko laži premaga le z 'raznolikostjo informacijskih virov'.

Menihi so vlado tudi pozvali, naj k sodelovanju povabi Rdeči križ in druge mednarodne človekoljubne organizacije, da bi skupaj z domačimi tovrstnimi organizacijami poskušale uresničiti tri cilje: da bi zagotovile miroljubni značaj protestov, spremljale časnikarje, ki želijo poročati o teh dogodkih, in da bi posredovale med nasprotujočimi si strankami.

Samostan Deir Mar Musa je v zgodovinskih virih prvič omenjen leta 586. v 11. in 12. stoletju je doživel pravi razcvet. Cerkev je bila tedaj okrašena s številnimi freskami, gradnja samostana je bila dokončno zaključena in celoten gradbeni kompleks je bil utrjen. V 17. stoletju pa je samostan malce utonil v pozabo. Leta 1984 je italijanski jezuit p. Paolo Dall'Oglio propadli samostan pričel obnavljati, in oblikovala se je neuradna življenjska in delovna skupnost pod njegovim vodstvom. Leta 1991 je iz neuradne skupnosti nastala priznana skupnost menihov pod okriljem sirske katoliške Cerkve. Poseben poudarek njihovega dela je ekumenizem in dialog med krščanstvom in islamom. V ta namen v mali samostanski knjižnici hranijo številna dela s poudarki na omenjenih temah.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh