Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skavtska pomoč družinam v Sloveniji in otrokom v Liberiji

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 22. 02. 2023 / 11:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2023 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skavtska pomoč družinam v Sloveniji in otrokom v Liberiji
Vodja akcije Jernej Gačnik, Peter Tomažič, skavtski načelnik in ačelnica Nejc Kurbus, Tjaša Sušin in Tadej Kern. FOTO: Ana Rupar

Skavtska pomoč družinam v Sloveniji in otrokom v Liberiji

V akciji Luč miru iz Betlehema 2022 so skavti zbrali 18 tisoč evrov, zbrana sredstva so predali Slovenski karitas in skupnosti Cenacolo.

Akcija Luč miru iz Betlehema ima že več kot 30-letno tradicijo, ki jo skavtinje in skavti vedno sklenejo na dan spomina na ustanovitelja Roberta Baden-Powlla, 22. februarja. Akcija ima vedno dobrodelen namen, zbrana sredstva pa vsako leto namenijo drugi organizaciji, pri čemer vsaj polovico sredstev želijo zadržati za pomoč v Sloveniji.

Pomoč desetim družinam

Letos so polovico sredstev predali Slovenski karitas, ki bo s prispevkom šest tisoč evrov lahko pomagala desetim družinam, vsaki na drugačen način, saj je vsaka družina zgodba zase. Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je ob izrazu hvaležnosti za pomoč poudaril pomen skavtske drže za vzgojo v dobrodelnost, saj brez tega nobena družba ne more delovati. »Za Karitas in za celotno družbo ni samoumevno, da pomagamo ljudem v stiski, ampak da tudi preprečujemo, da ljudje padejo v stisko. Prepričan sem, da mnogi mladi, ki pridejo k vam, tako oblikujejo življenje, da imajo dobro podlago, da ne bi padli v stisko. Prepričan sem, da tudi mnogi mladi, ki majo težave v svojih družinah, lahko skupaj z vami najdejo svojo samostojno pot v življenju.«

V imenu Slovenske karitas je sredstva prevzel Peter Tomažič. FOTO: Ana Rupar

Omogočili šolanje najrevnejšim in zapuščenim otrokom

Drugi del sredstev pa so letos podarili skupnosti Cenacolo Liberija, kjer že deveto leto dela Slovenka, nekdaj aktivna skavtinja, Sabina Kern. V njenem imenu je denar prejel njen brat Tadej Kern, ki je orisal sestrino pot od skavtov do skupnosti Cenacolo, s katero se je prvič srečala na romanju v Medžugorju. Tam jo je skupnost ljudi, ki so iskali smisel življenja in so tam našli novo pot, jo je tako prepričala, da je prodala vse in pustila službo v Sloveniji ter se podala na svojo življenjsko pot.

Skupnost Cenacolo Liberija skrbi za najrevnejše in zapuščene otroke brez družin, trenutno jih imajo 45, starih od šest mesecev do 18 let. »Ključno skrb je, da živijo z njimi v ritmu, kot v vsaki družini in poskrbijo, da imajo hrano, da so umiti, oblečeni, da se šolajo in da jim, ko so stari okoli 15 let, pomagajo najti poklic. Kar je sicer težko. V Liberiji so šole, predvsem državne, so zelo nekvalitetne, učiteljev tudi po več mesecev sploh ni. Tako večinoma plačujejo za zasebne šole in tako bo tudi ta denar šel za šolanje teh otrok,« je povedal Tadej in se v imenu Sabine zahvalil za pomoč mladih skavtov, prostovoljcev in njihovih voditeljev.

V imenu skupnosti Cenacolo Liberija je sredstva prevzel Tadej Kern. FOTO: Ana Rupar

Del v skavtski sklad

Načelnica Združenja Slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Tjaša Sušin pa je povedala še, da med 10 in 20 odstotkov vseh zbranih sredstev vsako leto namenijo v Sklad sv. Lucije, ki je v osnovi namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah članov organizacije.

Nalaganje
Nazaj na vrh