Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklenjen dogovor o nadaljnjem izvozu žita iz Ukrajine

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 11. 2022 / 14:08
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2022 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sklenjen dogovor o nadaljnjem izvozu žita iz Ukrajine
Ukrajina je ena največjih izvoznica žita na svetu. FOTO: Tatjana Splichal

Sklenjen dogovor o nadaljnjem izvozu žita iz Ukrajine

Predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in Združenih narodov so dosegli dogovor o podaljšanju sporazuma, ki omogoča izvoz žita iz Ukrajine preko Črnega morja. Sporazum, ki bi se iztekel v soboto, je podaljšan za štiri mesece, pogoji izvoza pa ostajajo enaki kot doslej.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob tem zapisal, da pozdravlja »dogovor vseh strani o nadaljevanju črnomorske pobude za žito za olajšanje varne plovbe pri izvozu žita, živil in gnojil iz Ukrajine. Pobuda dokazuje pomen diskretne diplomacije pri iskanju večstranskih rešitev.« Še posebej je izrazil hvaležnost turškemu predsedniku Erdoganu in dodal, da Istanbul ostaja središče izjemnih diplomatskih dosežkov.

Turški predsednik je ob tem dodal, da je od julijskega dogovora, ki je spet omogočil izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, prek 500 ladij dostavilo več kot 11 milijonov ton žita in drugih živil za ljudi v stiski. Nov sporazum, ki bo začel veljati 19. novembra, po njegovih besedah omogoča preskrbo s hrano in varnost v svetu.

Podaljšanje štirimesečnega dogovora je pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ga označil za ključnega v svetovnem boju proti prehranski krizi v svetu.

Ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov pa je medtem po navedbah STA izpostavil, da je Ukrajina partnerje pozvala k podaljšanju dogovora za vsaj leto dni in njegovo razširitev še na pristanišče v Mikolajivu. Na odgovor še čakajo.

Michel: »Dobra novica za svet«

»Pozdravljam podaljšanje črnomorske pobude za žito. Z 10 milijoni ton žita, že izvoženimi v okviru te pobude iz Ukrajine, je to dobra novica za svet, ki nujno potrebuje dostop do žita in gnojil,« pa je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da sporazum o izvozu žita »pomaga preprečevati globalno pomanjkanje hrane in kljub vojni znižuje cene«.

Zračni napadi se nadaljujejo

Iz več ukrajinskih regij - nekatere dele je danes pobelil sneg - medtem poročajo o nadaljevanju ruskih raketnih napadov. Zaradi velike škode na energetski infrastrukturi sta pod vprašajem oskrba z elektriko in plinom.

S Poljske pa so danes sporočili, da so pripravljeni ukrajinskim preiskovalcem omogočiti dostop do mesta, kjer je v torek padla raketa, za katero v Varšavi in Washingtonu sumijo, da je bila del ukrajinske protizračne obrambe.

Nalaganje
Nazaj na vrh