Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Glavan: Prvo sredstvo za spreobrnjenje od odvisnosti je molitev

Za vas piše:
J. P.
Objava: 17. 02. 2024 / 14:06
Oznake: Maša, Škof, Postni čas
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2024 / 16:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Glavan: Prvo sredstvo za spreobrnjenje od odvisnosti je molitev
Romarsko slovesno mašo je v baziliki daroval upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan. FOTO: Marija.si

Škof Glavan: Prvo sredstvo za spreobrnjenje od odvisnosti je molitev

K Mariji Pomagaj na Brezje prvo soboto v postnem času že tradicionalno poromajo odvisniki in trpeči zaradi alkohola in drugih zasvojenosti. Romarsko slovesno mašo je v baziliki daroval upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Letos Slovenska karitas z roko v roki s soorganizatorji že 19. leto, tokrat pod geslom »Vir veselja in povezanosti«, spodbuja k preventivni akciji »40 dni brez alkohola« v znak solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi posledic alkohola. Ob začetku akcije k Mariji Pomagaj že po običaju priromajo odvisniki in njihovi svojci.

Čas spreobrnjenja in poglabljanja odnosa z Bogom

Škof Andrej Glavan je – kot so zapisali na brezjanski spletni strani – v pridigi uvodoma poudaril, da smo vstopili v postni čas – čas spreobrnjenja in poglabljanja odnosa z Bogom po pomnoženi molitvi, prostovoljnih odpovedih in pokori, ko naj bi ponovno očistili srca in se osvobodili samoljubja, se dvignili iz svojih strasti in odprli svoja srca za stiske bližnjih.

Škof Andrej Glavan: Zadovoljstvo je v dobrih in zdravih odnosih, ko skušamo življenje napolniti z zdravo dejavnostjo, ki ga lahko osmisli. FOTO: Marija.si

Nesebična ljubezen, dobrota, pozornost

Kaj pomaga pri spreobrnjenju od odvisnosti in razvad? »Prvo sredstvo, ki nam je pomoč, je molitev. Nikogar ne smemo prehitro obsojati. Bog vidi v človekovo srce, ki je nenasitno za srečo. Drugo sredstvo je nesebična ljubezen in dobrota, pozornost, ki lahko odtaja srce in vlije novo upanje obupanemu in utrujenemu v boju z razvadami,« je poudaril škof Glavan.

Vira veselja ne smemo iskati v nadomestkih

Bog, je nadaljeval, želi, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju, toda vira veselja ne smemo iskati v nadomestkih. Zadovoljstvo je namreč v dobrih in zdravih odnosih, ko skušamo življenje napolniti z zdravo dejavnostjo, ki ga lahko osmisli. Prošnjo v tem postnem času je upokojeni škof usmeril v Marijo Pomagaj.

Vsaka darovana žrtev preraja srca

»Prosimo jo, da bomo tudi letošnji postni čas porabili za premagovanje neurejenih strasti, ki nikdar ne vodijo v svobodo, temveč v suženjstvo. S prostovoljnimi odpovedmi tudi dobrim stvarem pa pomagajmo tistim, ki bi tudi radi živeli svobodno, veselo in srečno, a nimajo dovolj moči. Vsaka darovana žrtev preraja srca,« je pridigo sklenil Andrej Glavan.

Celotni pridigi msgr. Andreja Glavana lahko prisluhnete tukaj (vir: Marija.si):


Pričevanja ozdravljenih odvisnikov

Kot je prav tako že običaj, so dopoldanski maši sledila pričevanja ozdravljenih odvisnikov od alkohola, ki so vsem zbranim v spodbudo za premagovanje vsakdanjih težav. Pripovedi pričevalcev Marjana, Mija, Andreja in Bena je vodil nekdanji generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, hvaležen, da se lahko »vsako leto srečujemo in k Mariji Pomagaj prinašamo svoja ranjena ali ozdravljena srca«.

Pripovedi pričevalcev Marjana, Mija, Andreja in Bena je vodil nekdanji generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic. FOTO: Marija.si

Preživeli so dvojno življenje

»Abstinenca je na začetku težka, z leti pa pride veselje, da se lahko tudi nasmejimo in veselimo tega, kar smo preživeli. Kajti preživeli smo dvojno življenje: eno v odvisnosti in drugo v veselju. Žalost lahko premagamo z veseljem in upanjem, da nam bo Bog dal boljše življenje in bomo lažje šli skozi vsa trpljenja,« je izpostavil prvi pričevalec, ki abstinira že 35 let in je s seboj pripeljal svoji dve vnukinji.

Vsem letošnjim pričevanjem lahko prisluhnete tukaj (vir: Marija.si):

Nalaganje
Nazaj na vrh