Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Glavan: »Živite, kar boste učili«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 06. 2020 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Glavan: »Živite, kar boste učili«

Škof Glavan: »Živite, kar boste učili«

29. junij 2020 je bil tudi v Škofiji Novo mesto vesel dan, saj sta bila posvečena dva nova diakona in en novomašnik.

29. junij 2020 je bil tudi v Škofiji Novo mesto vesel dan, saj sta bila posvečena dva nova diakona in en novomašnik.



»Po večmesečnih turobnih dnevih doživljamo dan, ki vzbuja upanje. Veselimo se toliko bolj, ker ti dogodki v sedanjem času niso pogosti, služabnikov oltarja pa vedno bolj primanjkuje,« je v uvodu k maši dejal novomeški škof Andrej Glavan, ki je v diakona posvetil Jakoba Piletiča iz župnije Kostanjevica na Krki in Janeza Meglena iz župnije Krka, v duhovnika pa je bil posvečen Blaž Franko iz župnije Šentjernej.

Tukaj sem, pošlji mene!

V pridigi je škof Glavan spregovoril o času, v katerem bodo novoposvečeni služili. Navezal se je na evangelij in povlekel vzporednice. V Stari zavezi Svetega pisma namreč opisuje prerok Izaija podobno stanje, kot ga doživljamo zdaj: vdor materializma, potrošništva, indiferentnosti in naveličanosti.



»V ta brezbrižni svet, versko mlačnost in zaslepljenost po drugi strani pa v svet lakote po resnici, v svet moralne zmešnjave in strahu zaradi vdora nepričakovane epidemije tudi danes odmeva glas Vsemogočnega: Koga naj pošljem? Kdo bo šel, da bo oznanil resnico in oznanilo o rešitvi?

Vi ste odgovorili: Tukaj sem, pošlji mene! Vsi smo slišali Vaš 'Tukaj sem'. S tem ste pred Bogom, pred Cerkvijo in zbranim občestvom razodeli svojo velikodušno pripravljenost, svojo predanost Božjemu vabilu in klicu. Pripravljeni ste Bogu podariti svojo mladost, vse svoje zmožnosti in darove, s katerimi vas je Bog obdaril, svojo vero, upanje in ljubezen, svojo sedanjost in prihodnost.«

Diakona - služabnika ubogih



S to odločitvijo sta diakona obljubila, da bosta opravljala molitveno bogoslužje in da se popolnoma izročata Kristusu, zato bosta ostala neporočena, kar ne pomeni, da sta zbežala pred odgovornostjo za družino, je poudaril škof in dodal, da je ta odločitev dar v luči vere. Svetoval jima je, naj verujeta, kar bosta brala, učita, kar bosta verovala, in živita, kar bosta učila. »Z diakonskim posvečenjem bosta postala služabnika ubogih, po Jezusovem zgledu, ki ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi on stregel.«

Novomašnik, opravljaj oznanjevalno in duhovniško službo

Novomašniku pa je škof pred posvečenjem dejal, naj opravlja oznanjevalno in duhovniško službo ter vsem oznanja Božjo besedo. Še posebej pa je tudi njemu svetoval, naj najprej živi, kar bo učil.

Med ljubeznimi duhovnika je kot prvo omenil evharistijo – mašo, s katero je mašništvo nerazdružno povezano, kot drugo pa Jezusovo in Marijino Srce, »Ob njej se je on kakor orel dvignil v duhovne višine in najgloblje razumel bistvo krščanstva, ki je ljubezen.«

Ob koncu pridige je škof Glavan za vse tri prosil, naj jih Kristus utrjuje, da bodo zvesti svojim obljubam in poslanstvu, ki so ga prejeli ob posvetitvi.

Slovesnosti v Novem mestu so se udeležili tudi drugi letošnji novomašniki: Rok Vinko Žlender iz župnije Maribor - Sv. Marija, Janez Potisek iz župnije Dol pri Ljubljani, Anže Cunk iz župnije Sv. Lovrenc-Kokrica, Martin Leban iz župnije Jesenice, Matej Rus iz župnije Štentvid pri Stični ter Tilen Oberwalder Zupanc iz župnije Jarše.



Foto: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh