Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof iz Limericka ponudil svoj odstop

Objava: 18. 12. 2009 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof iz Limericka ponudil svoj odstop

69-letni škof zaradi prikrivanja zlorab predčasno zapušča svoj položaj in prosi za odpuščanje

Papež Benedikt XVI. je sprejel predčasni odstop škofa Donala Brendana Murraya iz Limericka. 69-letnemu Murrayu so v zadnjih tednih pripisovali krivdo, da je kot nekdanji dublinski pomožni škof sodeloval pri prikrivanju primerov zlorabe s strani katoliških duhovnikov na Irskem. Pred nekaj dnevi je papežu ponudil svoj odstop. Iz Vatikana so včeraj sporočili, da je sveti oče njegovo ponudbo upošteval in sprejel.

Običajna starost za upokojitev škofov je 75 let.

Škof Murray je včeraj vsem sodelavcem in sodelavkam škofije Limerick osebno sporočil svojo in papeževo odločitev. Pojasnil jim je, da se zaveda, kako njegov odstop ne more omiliti bolečine vseh žrtev zlorab, vendar vse prizadete prosi za odpuščanje. Škof naj bi, kot je dejal, Božje ljudstvo vodil in navdihoval, njegova navzočnost pa je številne žrtve zlorab bremenila. Zato je papežu ponudil svoj odstop, zlorabljenim otrokom in mladostnikom (zdaj že odraslim ljudem) pa je zagotovil svoje molitve.

Osebna želja škofa Murraya je, da bi ljudem v spominu ostale zadnje besede, ki jih je javno izgovoril kot limeriški škof: ‘Verujemo, da je Gospodovo usmiljenje brezmejno. Sami moramo biti prenašalci tega upanja, še posebej za tiste, katerih zaupanje je bilo zlorabljeno, ko so bili še otroci.’

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh