Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Jamnik obiskal univerze v Argentini

Objava: 20. 10. 2008 / 06:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Jamnik obiskal univerze v Argentini

Škof Jamnik, direktor Katoliškega inštituta in odgovoren škof za področje šolstva pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK), se je od 3. do 12. oktobra 2008 mudil na obisku v Argentini v Južni Ameriki. V Buenos Airesu je obiskal slovensko skupnost, predaval je na univerzitetnih ustanovah ter podpisal pogodbe o sodelovanju in pomoči pri ustanavljanju katoliške univerze v Sloveniji.

Škofa Jamnika je na letališču sprejel veleposlanik Republike Slovenije nj. eksc. g. Avguštin Vivod, sledilo pa srečanje z udeleženci slovenske osnovne šole. Škof je zbrane nagovoril v predavanju, posredoval pa jim je tudi izkušnje iz življenja v Sloveniji. Poleg tega je maševal v slovenski hiši, sv. mašo pa je imel tudi za mlade na slovenski pristavi v Castelarju in pri Svetogorski Mariji v San Rafael – Devoto.

Škof se je srečal s predstavniki vseh generacij. Obiskal je najmlajše v vrtcu, v osnovnih šolah pa je bil prisoten tudi pri pouku. Izhajajoč iz izkušenj nekdanjega direktorja Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano je srednješolcem na mladinskem dnevu na slovenski pristavi spregovoril o zametkih za nastanek katoliške univerze v Sloveniji ter o povezovanju Slovencev doma in po svetu. Katoliška univerza bo študij omogočala tudi slovenskim rojakom iz tujine, kar bo pomembna pridobitev pri ohranjanju identitete slovenskega naroda.

Slovenski intelektualci v Argentini, ki so zvesto ohranjali narodnostno identiteto, so škofu predstavili načrte in težave. Posebej se je pogovarjal s prof. dr. Božidarjem Šuštaršičem, prof. dr. Andrejem Finkom, dr. Markom Kremžarjem in msgr. dr. Jurijem Rodetom. Pastoralno delovanje duhovnikov med tamkajšnjimi Slovenci ni preprosto, zato jim je msgr. Jamnik zagotovil podporo Cerkve na Slovenskem.


Ljubljanski pomožni škof se je srečal s prof. dr. Robertom Favalorom, dekanom Univerze Favaloro in direktorjem Klinike Favaloro Foundation. Dr. Favaloro poleg strokovnega dela v medicini aktivno sodeluje pri oblikovanju sodobnih etično-medicinskih norm, ki so dandanes nujno potrebne. Dr. Jamnik, ki je na znanstveno-raziskovalnem področju poznan kot filozof, je na predavanju pred številnim občinstvom na že omenjeni Univerzi Favaloro predstavil filozofske smernice sodobne medicinske etike in nakazal pot, po kateri naj bi se medicina otresla nekaterih perečih problemov in prevelikega vpliva industrije ter sodobne tehnologije. Po diskusiji, ki je sledila predavanju, je škof podpisal dokument o sodelovanju med Univerzo Favaloro in Katoliškim inštitutom v Sloveniji.


Jamnik je na Univerzi Eseade, Katoliški univerzi Arghentine, Univerzi Austral in na Fakulteti za politične vede v Buenos Airesu predaval o liberalizmu in človekovem dostojanstvu. Ključen rezultat obiska na naštetih ustanovah so bili uspešni dogovori in podpisi pogodb o sodelovanju z zametki nastajajoče katoliške univerze v Sloveniji.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh