Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Marketz: dajmo sinodi priložnost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 01. 2022 / 18:34
Oznake: Cerkev, Škof, sinoda
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2022 / 18:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Marketz: dajmo sinodi priložnost
Krški škof Jože Marketz. FOTO: Tamino Petelinšek/arhiv Družine

Škof Marketz: dajmo sinodi priložnost

Vesoljna sinoda, ki jo je presenetljivo sklical papež Frančišek in se je v preteklem letu že začela, si želi predvsem prenove Katoliške cerkve, je ob slovesu od starega leta poudaril krški škof Jože Marketz.

V nagovoru med bogoslužjem v celovški stolnici je dejal, da so mnogi precej skeptični do sinodalnega dogajanja in komentirajo, da takšen dialog ne bo prinesel ničesar. Toda, spodbuja škof Marketz: »Dajmo sinodi priložnost!« Za prenovo v krajevnih Cerkvah se lahko pogumno lotimo številnih dejavnosti, veliko stvari pa se že dogaja: »O mnogih vprašanjih, ki marsikomu, tudi meni, ležijo na srcu, v krajevni Cerkvi ne moremo odločati. Kljub temu bom ta vprašanja vztrajno postavljal v javnosti in jih vnašal v razprave škofovske konference,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa pojasnil koroški škof.

Okna današnjega časa bi morali odpreti tudi in predvsem Bogu.

Papež Janez XXIII. je na začetku drugega vatikanskega cerkvenega zbora »v Vatikanu odprl vsa okna, da bi notri spustil svež zrak, nove misli in spremembe«. Po besedah škofa Marketza to potrebujemo tudi danes, okna današnjega časa pa bi morali po njegovem mnenju odpreti tudi in predvsem Bogu.

Krški škof je v nagovoru odločno obsodil novo avstrijsko zakonodajo, ki od začetka leta 2022 v državi v določenih okoliščinah dopušča dejavno pomoč pri samomoru. Kot pozitivno je sicer označil dejstvo, da se bo v zvezi s to tematiko okrepila finančna pomoč hospicem in paliativni oskrbi, toda »denar ne bo zadoščal, da bi zelo bolnim ljudem življenje do naravne smrti predstavljali kot vredno, da ga ohranijo: to lahko stori le ljubezen«. 

Kot kristjani smo posebej spodbujeni, tako škof Marketz, da v primeru evtanazije ne govorimo o izgubljenem boju, temveč da si prav na tej točki še bolj prizadevamo za pomoč bolnim in ostarelim, da ne bodo umrli po roki sočloveka, temveč da se bodo od svojih bližnjih dostojanstveno poslovili z roko v roki.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh