Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof mora biti vedno na razpolago ljudem in Gospodu

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 22. 09. 2009 / 07:13
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof mora biti vedno na razpolago ljudem in Gospodu

Papež Benedikt XVI. je pripravil sprejem za nove škofe

Papež Benedikt XVI. je včeraj v Castel Gandolfu sprejel 120 udeležencev srečanja za nove škofe, ki so nedavno nastopili svojo službo. Sveti oče je v govoru poudaril, da mora škof vedno biti na razpolago ljudem, kar pa ne sme zmanjšati ali zatemniti njegove razpoložljivosti Gospodu. Čas, ki ga duhovnik in škof posvečata Bogu v molitvi, je vedno najbolje izkoriščeni čas, saj je molitev duša pastoralne dejavnosti, limfa, ki vliva moč, je podpora v trenutkih negotovosti in obupanosti ter neizčrpni vir misijonarske gorečnosti in bratske ljubezni do vseh ljudi, je poudaril rimski škof in dodal, da mora biti v središču duhovnikovega življenja vedno evharistija.

Sveti oče je v govoru posebno pozornost posvetil razmisleku o škofovi skrbi za duhovnike. Škof je namreč poklican, da spodbuja duhovno življenje duhovnikov, da bi se v njih vzpostavila skladnost med molitvijo in apostolatom. Nepogrešljivi pogoj za prinašanje dobrih sadov pa je duhovnikova povezanost z Gospodom, je dejal Benedikt XVI. in dodal, da je prav tu skrivnost rodovitnosti njegovega poslanstva: le če je vcepljen v Kristusa, ki je trta, lahko obrodi sadove. Papež je nato pritrdil, da poslanstvo duhovnika, še bolj pa škofa, danes zahteva ogromno truda in napora ter zahteva nenehno in popolno predanost. Število težav se povečuje in dolžnosti se množijo tudi zato, ker se povečuje število novih stvarnosti, zaradi česar narašča tudi število pastoralnih potreb. Vendar pozornost do težav in izvajanje pobud, katerih namen je ljudi pripeljati k Bogu, ne smejo nikoli poneveriti intimne in osebne zveze s Kristusom. Razpoložljivost ljudem ne sme zmanjšati ali zatemniti naše razpoložljivosti Bogu, je poudaril sveti oče.

V nadaljevanju je papež govoril o letu duhovnikov, ki se je začelo 19. junija in bo trajalo do 11. junija prihodnje leto. To leto, ki ga je razglasil ob 150-letnici smrti svetega arškega župnika Janeza Marije Vianneja, želi okrepiti notranjo prenovo vseh duhovnikov, da bi v današnjem svetu učinkovito in jasno pričevali za evangelij. Obvezna pot k svetosti in bistveni pogoj za odgovorno izvrševanje pastoralne službe je za slehernega duhovnika posnemanje Jezusa, dobrega pastirja, je poudaril sveti oče in dodal, da to še toliko bolj velja za škofe. Zanje je pomembno, da ne pozabijo na eno ključnih nalog, da namreč z zgledom in bratsko podporo pomagajo duhovnikom, da zvesto živijo svoj poklic ter z ljubeznijo in navdušenjem delajo v Gospodovem vinogradu. Papež želi, da v letu duhovništva vsa Cerkev, še posebej pa mladi, znova postanejo občutljivi za lepoto in pomembnost duhovništva, o čemer priča tudi izbrano geslo tega leta, ki je Kristusova zvestoba, duhovnikova zvestoba.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh