Zapri
Iskanje

Škof Pieronek obžaluje svoje izjave o holokavstu

Objava: 03. 02. 2010 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Škof Pieronek obžaluje svoje izjave o holokavstu

Nisem imel namena potvarjati zgodovine, pojasnjuje škof
Upokojeni poljski pomožni škof Tadeusz Pieronek se je opravičil za svoje sporne izjave o holokavstu. ‘Vsem, ki so občutili žalitev ob mojih ponesrečenih in nepremišljenih izjavah, se globoko opravičujem,’ je zapisal v izjavi, ki so jo objavili minuli ponedeljek. V pogovoru je prišlo do ‘nepojasljive napake’, je dejal 75-letni škof. Kot je pojasnil, ni imel nikakršnega namena, da bi potvarjal zgodovino.

Na italijanskem spletnem portalu www.pontifex.roma.it so pre tednom dni navedli Pieronekovo izjavo, da je ‘holokavst izmišljija judov’. Pomožni škof je izjavo sprva zanikal in ustvarjalcem portala očital manipuliranje, kasneje pa je pojasnil, da je z ‘izmišljijo’ želel povedati, da se je izraza ‘holokavst’ domislil Nobelov nagrajenec za mir Elie Wiesel.

Obtožbe o manipulaciji na spletnem portalu je škof umaknil, saj mu je urednik portala, Bruno Volpe, zagrozil s tožbo, če bi še naprej blatil ime njegovega spletnega časopisa. Pomožni škof pa je poudaril, da pogovora ni avtoriziral.

Pieronekovo izjavo so obsodile tudi številne judovske organizacije. Evropski judovski kongres je izjavo označil kot temelj ‘globoko zakoreninjenega protisemitizma’, ki je še vedno prisoten med nekaterimi evropskimi duhovniki. Ameriški judovski odbor je od krakovskega nadškofa kardinala Stanislawa Dzivisza zahteval, naj Pieroneku, ki prebiva v krakovski nadškofiji, izreče disciplinski ukrep.

Pieronek vodi krakovsko komisijo za razglasitev papeža Janeza Pavla II. za blaženega in komisijo za konkordat pri Poljski škofovski konferenci. Upokojeni pomožni škof iz južnopoljske škofije Sosnowiec je bil med leti 1998 in 2004 rektor Papeške teološke akademije v Krakovu, od leta 1983 do 1998 pa glavni tajnik Poljske škofovske konference.

Na fotografiji: škof Tadeusz Pieronek

Nalaganje
Nazaj na vrh