Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje in direktor novomeške policijske uprave tudi o vlomih v cerkve in zakristije

Za vas piše:
M. M.
Objava: 05. 09. 2023 / 11:56
Oznake: Cerkev, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.09.2023 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje in direktor novomeške policijske uprave tudi o vlomih v cerkve in zakristije
Direktor PU Novo mesto Igor Juršič in novomeški škof dr. Andrej Saje. FOTO: Spletna stran škofije Novo mesto

Škof Saje in direktor novomeške policijske uprave tudi o vlomih v cerkve in zakristije

Na sedežu novomeške škofije sta se v ponedeljek, 4. septembra, srečala novomeški škof Andrej Saje in novi direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič, ki je to mesto prevzel julija. Škof Saje je na srečanju še posebej izpostavil skrb za dobro vseh ljudi, zlasti najbolj ranljivih.

Sogovornika sta se govorila o izzivih v današnjih družbi, v kateri tako krajevna Cerkev v Novem mestu kot policija lahko skupno pripomoreta k varnosti in kvalitetnemu bivanju prebivalcev. »Pri tem sta izpostavila nasilje v družinah, s katerim se srečujejo policisti na terenu in kjer lahko Cerkev po duhovnikih opozarja na to problematiko ter na različne načine pomaga žrtvam družinskega nasilja,« so po srečanju sporočili z novomeške škofije.

O vlomih v cerkve in zakristije

Med drugim sta se dotaknila vlomov v cerkve in zakristije, ki jih je bilo v juliju in avgustu veliko prav na področjih PU Novo mesto in PU Ljubljana. »Policija aktivno preiskuje ta kazniva dejanja, za Cerkev pa je pomembno, da poskuša s tehničnimi in drugimi sredstvi primerno zavarovati župnišča in kulturno dediščino.«

Opozarjanje na varno hojo

Sogovornika sta se strinjala, da duhovniki po župnijah lahko skupaj s policijo veliko naredijo za varnost pešcev v jesenskih in zimskih dnevih. Izven urbanih področij je namreč večerna hoja po cesti, ko gredo otroci od verouka ali ljudje peš k sveti maši in domov, lahko zelo nevarna, če pešci niso vidni oziroma primerno osvetljeni z odsevniki in svetlimi oblačili. »Policija in duhovniki bodo po župnijah opozarjali ljudi na pomembnost varne hoje po slabo razsvetljenih ali neosvetljenih cestah brez pločnikov.«

Škofova zahvala

Škof Saje se je zahvalil direktorju za vse požrtvovalno in skrbno delo policistov in policistk ter kriminalistov in kriminalistk in drugih uslužbencev policije, oba sogovornika pa sta se strinjala, da je še veliko področij, pri katerih lahko sodelujeta za boljšo kvaliteto življenja vseh ljudi, so še dodali na škofiji.


Nalaganje
Nazaj na vrh