Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlomilcev, ki so v juliju vdrli v 14 cerkva, še niso prijeli

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 31. 07. 2023 / 13:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2023 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlomilcev, ki so v juliju vdrli v 14 cerkva, še niso prijeli
Vlomilci so na silo vstopili v cerkev in pri tem poškodovali številna cerkvena vrata. Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Vlomilcev, ki so v juliju vdrli v 14 cerkva, še niso prijeli

V zadnjem mesecu so policisti na območju Policijske uprave Ljubljana obravnavali 14 primerov vlomov v sakralne objekte.

Stična, Zaplaz, Ambrus, Žužemberk, Šmarje-Sap, Hrastje, Št. Jurij pri Grosupljem, Šentvid pri Stični, Krka, Muljava in Veliki Gaber: v juliju so vlomilci vlomili v 14 cerkva, v katerih so iskali denar. Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so storilci odtujili le manjše zneske iz skrinjic za prostovoljne prispevke, v nekaterih primerih pa niso odtujili ničesar. Kriminalisti storilce še iščejo, kot so povedali, raziskujejo tudi medsebojno povezavo med vlomi, osumljenci za dejanja pa še niso znani. Izvajajo tudi druge ukrepe za izsleditev storilcev, podrobnosti pa zaradi interesa preiskave ne morejo pojasniti.

Preberite tudi: Nočni vlom v stiško baziliko

Zaplaz: vlomilce je pregnal alarm

Župnik na Zaplazu Marko Japelj je povedal, da so v njihovo cerkev vdrli v noči s 16. na 17. julij. »Najprej so si ogledali okolico, iz kamer se vidi, da jih je osvetlila luč,« je povedal. Pri enih vratih so razbili spodnjo tablo, splezali v cerkev, od koder pa jih je pregnal alarm. Bil je dovolj glasen, da so sosedje takoj prišli preverit, kaj se dogaja, vlomilci pa so v tem času že zbežali.

Kot je povedal zaplaški župnik Marko Japelj, so cerkve na udaru, ker okoli njih pogosto ni takoj hiš, zato je vanje lažje vdreti. Veliko jih tudi nima alarma. Kot je dejal, je na Zaplazu že 14 let in so v tem obdobju nepridipravi že vsaj petkrat vdrli v cerkev.

Ambrus: vlomili, ko je bil župnik na dopustu

Uroš Švarc, župnik v Ambrusu, Šmihelu pri Žužemberku in v Zagradcu, je povedal, da so isto noč kot na Zaplazu vlomili tudi v cerkev v Ambrusu. Sam je bil takrat na dopustu, zato je v zakristiji za duhovnika, ki bi moral priti maševati, pustil kuverto z mašnim darom za eno mašo, sicer pa v cerkvi ni bilo nobenega drugega denarja. V cerkev prej še nikoli niso vdrli. Kot je povedal župnik Švarc, so vlom odkrili šele zvečer pred mašo. Ženske, ki so prišle odpret cerkev, so našle vse razmetano.

Kljub temu, da v cerkvah načeloma ni denarja, so nepridipravi preteklo soboto, 29. julija, vlomili še v cerkev v Zagradcu, kjer so prav tako vse razmetali, celo note na koru. Nekaj drobiža so našli le v nabiralniku za svečke, za sabo pa seveda pustili škodo na vlomljenih vratih. Kot je povedal župnik Švarc, so tatovi vlomili tudi v kulturni dom tik ob cerkvi, najbrž so mislili, da je tam župnišče.

Škof Šuštar: Duhovniki, upoštevajte varnostna navodila

Generalni vikar Ljubljanske nadškofije, pomožni škof Franc Šuštar, je ob tatvinah nagovoril duhovnike, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da do vlomov ne bi prišlo. Župnike je pozval, naj upoštevajo varnostna navodila, naj ne hranijo denarja doma, vse ljudi dobre volje pa prosi, naj bodo pozorni na sumljive dogodke v bližini cerkva in župnišč ter naj o njih poročajo.

Policija svetuje …

Tudi s Policijske uprave Ljubljana so svetovali, naj bomo pozorni na vlomilce, ki pogosto izkoriščajo odsotnost skrbnikov objektov. Svetujejo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujemo lastnino (zaklenjene pisarne, alarm, naprave za video nadzor ...) in tako poskušamo preprečiti morebiten vlom. Če pa se vlom kljub temu zgodi, takoj pokličemo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Kupi v trgovini

Novo
Zajtrk z Mojco
Kuharice
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh