Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Saje in Zbor za republiko tudi o veri kot za državo pozitivni vrednoti

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 09. 2023 / 06:34
Oznake: Družba, Politika, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Saje in Zbor za republiko tudi o veri kot za državo pozitivni vrednoti
Škof Andrej Saje in predstavnika Zbora za republiko France Cukjati in Janez Podobnik pred stolnico v Novem mestu. FOTO: SŠK

Škof Saje in Zbor za republiko tudi o veri kot za državo pozitivni vrednoti

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje se je v prostorih Škofije Novo mesto srečal s predstavnikoma Zbora za republiko.

Predsednik France Cukjati in član Janez Podobnik, oba tudi nekdanja predsednika Državnega zbora, sta v pogovoru s škofom Andrejem Sajetom predstavila delovanje in poslanstvo civilno-družbene organizacije Zbora za republiko (ZZR), hkrati pa poudarila, da škofje s svojim delovanjem odpirajo prostor dobrega upanja v postkrščanskem svetu.

Za uresničevanje demokratičnih načel dobrega sobivanja

Izrazila sta nujo po graditvi skupne pripovedi in potrebo po oblikovanju konstruktivnih vprašanj, povezovanju in dobri komunikaciji na terenu. Zbor za republiko želi svoje poslanstvo približati čim večjemu številu ljudi, so sporočili iz SŠK. Sogovorniki so se dotaknili žgočih vprašanj v Sloveniji in Evropi ter možnih pozitivnih pobud in načinov spodbujanja ljudi, da bi se v skupnem prostoru vse bolj spoštovala in uresničevala demokratična načela dobrega sobivanja in sodelovanja.

Verni in neverni skupaj gradimo svet, dober za vse ljudi

Škof Saje je podčrtal, da podpira družbeno aktivnost, odgovornost in prizadevanje za dobrobit naroda. Po njegovem naj se ljudje zavedajo, da lahko veliko storijo, saj niso le gledalci, temveč so soustvarjalci pozitivnih drž in premikov naprej. Kristjanu lahko poglobljena vera pomaga k večji družbeni odgovornosti. Verni in neverni skupaj gradimo svet, dober za vse ljudi.

Prebujanje ljudi, da izstopajo iz privajenih okvirjev

»Tudi vera je za državo pozitivna vrednota in v življenje vnaša dodano vrednost. Prizadevati si moramo za strpnost in za bratstvo,« je izpostavil škof Saje in podprl prizadevanja Zbora za republiko – ne v smislu vmešavanja v politiko, temveč v smislu naloge Cerkve, ki je povezovanje, prebujanje ljudi, da izstopajo iz privajenih okvirjev, in spodbujanje dobrega delovanja v lastnem okolju in širši družbi, so še sporočili iz SŠK.

Nalaganje
Nazaj na vrh