Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZZR: Dialog terja pristno soočanje z našimi problemi v družbi in Cerkvi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 06. 2023 / 07:29
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.06.2023 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZZR: Dialog terja pristno soočanje z našimi problemi v družbi in Cerkvi
Odprto pismo Zbora za republiko je pripravil dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela

ZZR: Dialog terja pristno soočanje z našimi problemi v družbi in Cerkvi

Ob rob forumov zadnjih tednov, ki so »lahko dobrodošla spodbuda za izmenjavo mnenj in krepitev sodelovanja, a izmenjava je verodostojna, če ljudje dosledno izpričujejo svojo dialoško in odprto demokratično držo, kar zlasti velja za državne in cerkvene funkcionarje, ki dajejo ustrezna sporočila državljanom in vernikom«, so v Zboru za republiko pripravili odprto pismo slovenski javnosti in odgovorni politiki.

V pismu navajajo, da smo se državljani ob besedah predsednice Nataše Pirc Musar na Medverskem forumu za dialog v Kopru o pomenu ver za krepitev dialoga na Balkanu spraševali, ali ni ona tudi naša predsednica. »Ali ne veljajo besede o miru, medverskem sodelovanju, spoštovanju človekovih pravic in enakopravnosti vseh ne le prebivalcem sosednjih držav, temveč v prvi vrsti Slovenije? Zakaj predsednica ignorira verne državljane pri nas?« se sprašuje dr. Janez Juhant, avtor pisma, pod katerega pa se je podpisal tudi predsednik Zbora za republiko (ZZR) France Cukjati.

Vse žrtve so žrtve

Predsednici očitata, da se je udeležila parade ponosa in izobesila njihovo zastavo, ni pa podprla gibanja za življenje ali podobnih civilnih pobud; da je bila v Vatikanu in na forumu, ne pride pa k maši za domovino; da se odločno ne zavzame za pokop zamolčanih in izkopanih žrtev revolucije, Romov in slovenskih domobrancev, podobno kot se zavzema za žrtve holokavsta in Srebrenice. Kajti, nadaljujeta, vse žrtve so žrtve, pa naj gre za žrtve obračuna na Balkanu, v Ukrajini ali v vojni in revoluciji pri nas, ki čakajo na dostojen pokop. Zakaj torej predsednica ne podpre legitimnih pravic vseh državljanov, tudi vernih?

Mar nimamo pravice do enakopravne obravnave?

V ZZR predsednico sprašujejo, ali se bo zavzela za pravico do človeka vrednega življenja vseh, ki jim želijo vladajoči zakonsko omogočiti umor s strupom. »Nismo slišali, da bi nastopili zoper ukinitev spomina na našo polpreteklost in sedanjost, ki jo počne ta vlada. Ali nimamo prizadete žrtve, vsi verni in drugi državljani, ki so nam izročila vere, človeka in naroda sveta, pravice do enakopravne obravnave, ne pa da nas vladajoči izključujejo kot drugorazredne,« je nadalje zapisano v odprtem pismu.

Pod odprto pismo je podpisan tudi predsednik Zbora za republiko France Cukjati. FOTO: Tatjana Splichal

Prošnja škofom, naj krepijo dialog v Cerkvi

Hkrati avtorja v imenu vernih prosita tudi škofe, naj krepijo dialog v Cerkvi, da bomo verni močnejši zoper poskuse vladajočih, da bi nas delili in nam s tem lažje vladali. »Ali se Cerkev dovolj odločno postavlja zoper vladajoče kroge, ki nas iz ozadij skušajo deliti in ustvarjati razdor, kar otežuje dialog med katoličani in med verskimi skupnostmi v Sloveniji sploh? Spoštovana predsednica, ali niste katoličanka, pa ste glede na število katoličanov imenovali predstavnico Evangeličanske cerkve v Svet RTVS? Spoštovani varuh človekovih pravic, kako ste kot predstavnika imenovali lobista mednarodnih levičarjev?« se sprašujeta Juhant in Cukjati.

Resna kriza demokracije in pravne države

So torej forumi, kot nadaljujeta, le pridiganje drugim in ne tvorno soočanje s problemi doma, za kar so predstavniki Cerkve in države dolžni najprej poskrbeti? Kako je z dialogom pri nas doma? Opozarjata, da so letošnja obeleževanja spomina na žrtve revolucije in vojne ter sploh naša prizadevanja za odpuščanje in spravo med nami postavljena v dokaj tuj družbeni kontekst: po ocenah poznavalcev in vse bolj tudi širšem družbenem prepričanju smo po 30 letih države v resni krizi demokracije, pravne države in uresničevanja človekovih pravic ter družbenega dialoga sploh.

Vse manj spoštujejo celo osnovne človekove pravice

»Oblastni organi pri svojem delovanju vse manj spoštujejo pravna in postopkovna načela in celo osnovne človekove pravice. Skrbeti nas mora za varstvo in zaščito oseb in skupin pred samovoljnostjo oblasti, ki se v svojem delovanju poslužuje izključevanja ali celo uveljavljanja oblastnih totalitarnih prijemov. Predstavniki oblasti ne spoštujejo zakonskih okvirov, ponujajo se nam oblastniki, ki bolj skrbe le za svoj ali ožji interes strankarskih ali drugih paradržavnih lobijev, ne pa za potrebe državljanov, ki naj bi jim 'služili' po svojih funkcijah,« poudarjajo v Zboru za republiko.

Znamenja samovoljne miselnosti in prakse

Po njihovem so vidni znaki teptanja in ignoriranja javnosti samovoljni posegi vladajočih proti interesom državljanov, za katere so demokratično in zakonsko dolžni skrbeti; znamenja takšne samovoljne miselnosti in prakse so ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, izbris spominskega dneva na žrtve komunizma, po svoje tudi »nasilni prevzem RTV« in priprava zakona o t. i. evtanaziji, ki pa bi dejansko pomenil dovoljeno sodelovanje pri zastrupitvi starejšega, bolnega ali onemoglega človeka, »kar so počeli že nacisti«.

Zakaj ni bilo konkretnih pobud za reševanje pri nas?

Kot znamenje nepristne demokracije avtorja pisma navajata tudi odsotnost predsednice države v Kočevskem Rogu in ob Lipi sprave, kjer je zbrane zadnja leta redno spremljal prejšnji predsednik Borut Pahor, ki se – po njunem – kritično odziva tudi na trenutne družbeno-politične razmere, kar je znamenje njegove pokončne državniške in etične drže. »Spoštovani udeleženci medverskega foruma in foruma teologije osvoboditve: zakaj ni bilo konkretnih pobud za reševanje teh zadev pri nas, saj mir ogroža vsaka država, ki ne ureja svojih sporov v družbi, ki so stalna nevarnost za nove družbene prevrate?«

Predsednica Nataša Pirc Musar na Forumu za dialog in mir na Balkanu v Kopru. FOTO: Jože Potrpin

Kakor da odgovorni pritrjujejo množičnemu mučenju in ubijanju ljudi

Po mnenju dr. Juhanta in Cukjatija zato osveščenim Slovencem in demokratom spomin na kalvarijo naših rojakov le še globlje sega v srce, saj takšno ravnanje odgovornih ne obeta ureditve nujnih in potrebnih dejanj za končanje revolucije in rehabilitacijo njenih žrtev, zlasti neodložljivega pokopa izkopanih žrtev Macesnove gorice in v Iški pobitih Romov 17. maja 1942. »Kakor da odgovorni pritrjujejo temu množičnemu, krutemu, brezčutnemu, industrijskemu, brezosebnemu mučenju in ubijanju ljudi,« svarijo v ZZR.

Ljudje z modernimi tehnološkimi prijemi

»Po Zygmundu Baumanu to lahko počno le ljudje z modernimi tehnološkimi prijemi, ki napravijo ljudi za pokorne številke, izvajalci pa ne spoštujejo več zakonov, pač pa izvršujejo neosebne ukaze, ubijajo brez sodbe, diskriminirajo ljudi, streljajo v tilnik. Kajti ko človeku pogledaš v obraz, se ti približa njegovo človeško obličje, ki te navda z usmiljenjem, da tega ne bi počel. Totalitarni sistemi pa so nasilno vzgajali brezsrčne, pokorne in neobčutljive izvajalce, ki so žrtve označili za neljudi, jim dali številke, jih množično zvezali in pahnili v brezna, da bi sebi in drugim prikrili pošastnost svojih dejanj,« izpostavljata avtorja.

Kako sodelovati s tistimi, ki ukinjajo demokracijo

Kot dodajata, je torej dialog enako kot na Balkanu nujnem med nami, svojo verodostojnost pa bomo pokazali tako, da ga uresničujemo v spodobni politični in družbeni tekmi, saj bodo taki mednarodni forumi za mir koristni tudi za slovenski mir in spravo ter krepitev demokracije v Sloveniji, ne le promociji oblastnikov, in se bodo ti zavedali, da služijo najprej državljanov. Premisliti pa moramo, nadaljujeta, kako sodelovati s tistimi, ki ukinjajo demokracijo in pravno državo ter sistematično režejo korenine človeških etičnih in krščanskih temeljev, ko ukinjajo spomin na žrtve in zavračajo pokop mrtvih.

Sistematično zapostavljanje izročil krščanstva

»Sistematično zapostavljanje izročil krščanstva in razsvetljenstva pomeni ukinjanje zdravih družinskih in družbenih temeljev in odnosov, predvsem beganje in obremenjevanje otrok z zavržnimi spolnimi 'nauki' in zavračanje pravice do življenja še nerojenim otrokom. Dialog terja pristno soočanje z našimi problemi v družbi in Cerkvi, ne pa zatiskanja oči pred perečimi problemi državljanov Slovenije,« sta odprto pismo v imenu Zbora za republiko zaključila avtor dr. Janez Juhant in predsednik France Cukjati.

Nalaganje
Nazaj na vrh