Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf povabil škofa Veresa na oktobrsko srečanje v Beltince

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 01. 2022 / 12:31
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2022 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf povabil škofa Veresa na oktobrsko srečanje v Beltince
FOTO: Spletna stran Škofije Murska Sobota

Škof Štumpf povabil škofa Veresa na oktobrsko srečanje v Beltince

Na škofiji v Győru na Madžarskem sta se v ponedeljek srečala soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in tamkajšnji škof ter predsednik Madžarske škofovske konference, msgr. dr. András Veres.

Škof Štumpf je v imenu Slovenske škofovske konference kot gostitelj letošnjega srečanja Slovencev in Hrvatov, ki bo oktobra v Beltincih, povabil škofa Veresa ter druge madžarske škofe, duhovnike in vernike na to srečanje, sporočajo s soboške škofije.

V škofiji precej madžarsko govorečih vernikov

V škofiji Murska Sobota živi precej madžarsko govorečih vernikov, največ na področju župnij Lendava in Dobrovnik, ki so zelo versko in kulturno dejavni, pojasnjujejo v soboški škofiji. »Pri tem imajo veliko podporo tamkajšnjih župnikov, Martina Dolamiča in mag. Simona Štihca, ki v njihovo duhovno dobro pastoralno sodelujeta tudi z madžarskimi duhovniki iz sombotelske škofije. Za obe škofiji, Murska Sobota in Sombotel, je to velika vrednost, še zlasti v teh časih, ko smo kristjani v molitvi in pogovorih skupaj na sinodalni poti vere.« Škof Veres je z veseljem sprejel povabilo Slovenske škofovske konference (SŠK) in obljubil, da se bodo nekateri madžarski škofje in verniki srečanja udeležili.

V škofiji Murska Sobota živi precej madžarsko govorečih vernikov, največ na področju župnij Lendava in Dobrovnik.

O tradicionalni družini

Škofa sta na srečanju izrazila tudi zaskrbljenost nad pojavi ogrožanja tradicionalne družine in napadov na spoštovanje človekovega življenja od naravnega spočetja do naravne smrti. »Posamezniki in nekatera civilna gibanja ter združenja v Sloveniji in na Madžarskem takšno obrambo in promocijo človekovega življenja pojmujejo kot fašizem, ki bi naj bil usmerjen proti pravicam skrajne emancipacije in drugih skrajno svobodnjaških idej in vedenj v družbi.« Zato sta se strinjala, da je dobro, da se katoličani sosednjih držav povezujejo, skupaj molijo in obhajajo sveto evharistijo, se med seboj opogumljajo pri ohranjanju življenja ter veselijo in skupaj praznujejo.

Naša skupna pot

»Vera v Kristusa je naša skupna pot in zato naše skupno upanje pri širjenju Božjega kraljestva med nami. Pri tem moramo še posebej biti pozorni na mlade, ki so prihodnost Evrope in seveda tudi Cerkve. Zato se bodo na srečanju Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih dan prej, to je 7. oktobra 2022, mladi iz teh držav zbrali in povezali v molitvi,« so zapisali na spletni strani škofije.

FOTO: Spletna stran Škofije Murska Sobota

Škofa Štumpfa so na obisku spremljali beltinski župnik in dekan Boris Kučko, gostitelj srečanja Hrvatov, Slovencev in Madžarov; stolni župnik Aljaž Baša, koordinator odbora pri SŠK za to srečanje in mag. Simon Štihec, župnik iz Dobrovnika. Pri pogovoru s škofom Veresom sta bila prisotna tudi generalni tajnik Madžarske škofovske konference, msgr. Tamás Tóth in ravnatelj Györske škofijske pisarne Imre Kálmán.

Kupi v trgovini

Nasveti škofov za današnji čas
Družbena vprašanja
6,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh