Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf: Kdor bo glasoval za smrt, naj v prihodnje ostane kar doma

Za vas piše:
J. P.
Objava: 27. 05. 2024 / 12:07
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2024 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf: Kdor bo glasoval za smrt, naj v prihodnje ostane kar doma
Soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf: »Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt.« FOTO: Ivo Žajdela

Škof Štumpf: Kdor bo glasoval za smrt, naj v prihodnje ostane kar doma

Manj kot dva tedna pred referendumsko nedeljo se je javno oglasil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf in se v pismu odločno odklonilno opredelil do referendumov o evtanaziji in legalizaciji marihuane, ki bosta po njegovem tudi referenduma o slovenskem krščanstvu in narodnem obstoju.

Škof Štumpf je pismo začel s športno prispodobo o nemogočem navijanju na tekmi v dvojnem dresu – ali si za eno ali za drugo ekipo. Kratko bi potegnili navijači, ki bi imeli na sebi pol dresa ene in pol dresa druge ekipe. Po škofovem mnenju se ne bi dobro končalo. So pa tudi takšni, ki jim je vseeno za zmagovalca, na sebi nimajo dresa, ne gredo na tekmo in niso delo igre.

Nastavljena igra, vsiljena ljudem

Soboški škof referenduma o evtanaziji in legalizaciji marihuane vidi kot nastavljeno igro, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti: »Dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo. Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni.«

Država se spreminja v poligon smrti

Država, nadaljuje Peter Štumpf, v boj proti življenju pošilja zdravnike, ki bi ga morali varovati in braniti, pa jih sili, da ga uničujejo, čemur se mnogi odločno upirajo in s tem delajo čast svojemu »belemu dresu«, ki pomeni obrambo življenja. »Ko država nastavlja zdravnike za njegove uničevalce, se sama spreminja v 'poligon smrti'. Gre za hudo zlorabo zdravniške etike in poklica in veliko grožnjo ljudem. Temu se moramo odločno upreti,« je prepričan Štumpf.

Izpovedana veroizpoved: v življenje ali v smrt

Nadalje škof opozarja, da bomo kristjani na referendumu izpovedali svojo veroizpoved: v življenje ali v smrt. »Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, naj v prihodnje ostane kar doma. Nima pomena, da bi še hodil tja v dvojnem 'dresu hlimbe'. V Cerkvi namreč častimo in slavimo Boga, ki je stvarnik vsega in izvor vsakega življenja, kar izpovedujemo v naši veri, ki od nas zahteva, da ga branimo,« je odločen soboški škof.

Naj zmaga življenje!

Javno pismo je zaključil z besedami, da bo torej referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane tudi referendum o slovenskem krščanstvu in narodnem obstoju, pri čemer je izrecno podčrtal, da bo sam odločno glasoval PROTI evtanaziji in PROTI legalizaciji marihuane. »Naj zmaga življenje. Tega smo vredni, za to molimo in Boga prosimo za naš obstoj,« je zapis zaključil škof Štumpf.

Potem to ni več katoliška vera

O tem, zakaj katoliška vera ne dovoljuje splava in evtanazije, je soboški škof spregovoril že lani na praznik Marijinega rojstva na Brezjah. Med pridigo je brezpogojno poudaril: »Če se katoliška vera odpove obrambi človeškega življenja v vseh fazah njegovega razvoja in v vseh njegovih obdobjih, potem to ni več katoliška vera.« Več TUKAJ.

Jasno katoliško stališče

Vsi slovenski škofje pa so že pred letom dni v javnem pismu izrazili ostro nasprotovanje predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, saj je katoliško stališče o nesprejemljivosti samomora s pomočjo jasno. »Skrbi nas zlasti možnost 'pasivne prisile k samomoru s pomočjo', pri čemer bodo bolni, slabotni in ranljivi ljudje obremenjeni z mislijo, da jim je na voljo 'hitra rešitev' občutka odvečnosti in z zdravljenjem povezanih stroškov,« so zapisali škofje.

Nalaganje
Nazaj na vrh