Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Štumpf vabi v Beltince

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 07. 10. 2022 / 13:12
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2022 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Štumpf vabi v Beltince
Murskosoboški škof Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Škof Štumpf vabi v Beltince

Murskosoboški škof dr. Peter Štumpf je ob vabilu na srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih, ki bo v soboto, 8. oktobra, ocenil tudi razmere v katerih bodo sosednji narodi molili za mir in dobro sodelovanje.

Neumorno delajmo za mir

»Ko smo se slovenski, hrvaški in madžarski škofje odločali za srečanje naših vernikov v Beltincih, nismo niti najmanj mogli slutiti, da bodo do nas tako hitro prišli težki časi za mir in varnost. Ves svet je sedaj na prelomnici človeške zgodovine. Zelo blizu naših domov se dogajajo vojne grozote v Ukrajini. Mir na pogajalskih mizah je negotov. Doživljamo dramo jedrske grožnje. Kristjani verujemo, da je pravi in trajen mir doma samo pri Bogu. Po naših cerkvah in domovih zato veliko molimo za mir,« je dejal škof Štumpf in še dodal, da »škofje iz vseh treh držav čutimo veliko dolžnost, da ta mir ohranjamo kot dobrino za vse ljudi«. »Pri tem pa ne dopuščamo, da bi mir bil ogrožen od verskega ali nacionalnega fundamentalizma, ki se na račun ponižanja in trpljenja drugih bori za svoje meje, ozemlje, ideologijo, napredek in tudi za svojo varnost.«

 Mir je možen samo v srečanju z drugimi

»Mir je vedno možen samo v srečanju z drugimi,« je prepričan škof Štumpf. »Papež Frančišek nas vse pošilja na obrobja. To pomeni tja, kjer se je težko srečati in težko pogovarjati. V tem duhu je vso Cerkev spodbudil, naj se odpravi na pot sinode, ki pomeni srečanje vseh v pogovoru, molitvi, razločevanju in odločanju. Ko sem ga meseca junija letos osebno seznanil z verskim srečanjem Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih, je bil zelo zadovoljen in tudi hvaležen, da se bo to srečanje zgodilo.«

Praznik veselja v Beltincih

V duhu sinode se bodo verniki različnih narodnosti srečali v Beltincih pod geslom Skupaj na poti vere in miru. »Vera in mir ne domujeta tam, kjer je strah, ampak tam, kjer je veselje. V Beltincih bo zato v soboto, 8. oktobra, praznik veselja, da smo iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske prišli skupaj vsi, ki verujemo v Kristusa in tudi tisti, ki ne verujejo, pa v srcu dobro mislijo in imajo dobre namene.

Cerkev svetega Ladislava v Beltincih. FOTO: Janez Kotar

V Beltincih relikvije sv. Ladislava

»Sveti Ladislav, madžarski kralj, je bil nekoč vladar pokrajin, kjer sedaj živimo mi. Z vero je močno zaznamoval krščansko zavest naših prednikov, ki so nas naučili, da nam je dobro lahko samo, če smo povezani v Kristusu,« je pojasnil škof Štumpf. V tem duhu so v četrtek, 6. oktobra, tudi začasno sprejeli relikvije sv. Ladislava v beltinski cerkvi, ki mu je posvečena, in so jih prinesli iz györske škofije. Po sprejemu in molitveni uri je bila tudi predstavitev knjige o kralju sv. Ladislavu izpod peresa dr. Andreja Lažeta v izdaji Založbe Družina.

Živeti želimo kot dobri sosedje in dobri prijatelji

»Slovenci, Hrvati in Madžari hočemo živeti za blagor Cerkve in naših narodov kot dobri sosedje in dobri prijatelji. Hočemo, da vedno bolj sveti to sonce prijateljstva na nebu naše zgodovine. Molili in prosili bomo milostnega Boga, naj umakne od nas tisti dan in tisto uro, ko bi se to sonce zmračilo. Hočemo, da nam to sonce sveti na naši skupni poti vere in miru,« je zaželel škof Štumpf.

Vabljeni, da skupaj utrjujemo prijateljstvo in vero ter molimo za mir in sožitje!

Nalaganje
Nazaj na vrh