Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Vinko Bokalič imenovan za ordinarija v škofiji Santiago del Estero

Objava: 24. 12. 2013 / 08:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škof Vinko Bokalič imenovan za ordinarija v škofiji Santiago del Estero

Argentinski škof slovenskega rodu bo tretji škof ordinarij slovenskega porekla v tej državi.

Papež Frančišek je včeraj svojega nekdanjega pomožnega škofa v Buenos Airesu, Vinka Bokaliča, imenoval za ordinarija škofije Santiago del Estero, poročajo pri Radiu Ognjišče. Škof Vinko Bokalič odhaja v severozahodni del osrednje Argentine in bo odslej sosed škofa Lojzeta Urbanča, ki vodi škofijo s sedežem v bližnji Catamarci ter za nadškofom Andrejem Stanovnikom v Corrientesu tretji škof ordinarij slovenskega porekla v tej državi.

Vinko Bokalič se je rodil 11. junija 1952 v Buenos Airesu, v družini slovenskih staršev Vinka in Pavle, rojene Iglič, ki sta v Argentino prišla leta 1949. Oče je bil doma iz Mengša, mati pa iz Prevoj. Vinko je po vstopu v skupnost lazaristov študiral teologijo v argentinski prestolnici in tam 1. aprila 1978 prejel duhovniško posvečenje. Novo mašo je obhajal v slovenski vasi v Lanusu skupaj z bratom Jožetom, ki je bil posvečen deset mesecev pred tem v Ljubljani. Vinko je ostal v argentinski provinci, Jože pa se je pridružil slovenskim lazaristom, čeprav je v Sloveniji deloval le nekaj let.

Vinko Bokalič je večino svojih duhovniških let preživel v Buenos Airesu, kjer je skrbel za mladinsko pastoralo, bil je rektor semenišča, župnik in nazadnje vizitator Misijonske družbe v Argentini. Vmes je bil tri leta misijonar v škofiji Goya. Papež Benedikt XVI. ga je 15. marca 2010 - sočasno z imenovanjem Stanislava Lipovška za celjskega škofa - imenoval za pomožnega škofa v Buenos Airesu. V škofa ga je 29. maja 2010 posvetil sedanji papež Frančišek, takratni buenosaireški nadškof kardinal Jorge Mario Bergoglio. V tej službi je bil dve leti kot pomožni škof argentinske prestolnice njegov tesni sodelavec. Z včerajšnjim dnem je dobil svojo škofijo s sedežem v Santiago del Estero. Škofija je del metropolije Tucuman. Ima približno sedemstotisoč prebivalcev, od katerih je 88 % katoličanov, po površini pa je štirikrat večja od Slovenije.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (J. P.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh