Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Škof Vovk je bil ponosen na svoj rod in vero«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 07. 2020 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2020 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Škof Vovk je bil ponosen na svoj rod in vero«

»Škof Vovk je bil ponosen na svoj rod in vero«

Na današnji dan leta 1963 je umrl Božji služabnik, nadškof Anton Vovk.

Foto: FB Nadškof Stanislav Zore


Božji služabnik, nadškof msgr. Anton Vovk – letos obhajamo 120-letnico njegovega rojstva –, je po hudi bolezni umrl na današnji dan, 7. julija, pred 57 leti. Kljub mučnim zasliševanjem in poskusom umora je v svinčenih časih ostal neomajno in junaško zvest škofovskemu geslu »V Gospoda zaupam«.

Nadškofa Vovka se je danes s kratkim zapisom spomnil tudi zdajšnji ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ki je brate in sestre ponovno pozval, naj prosijo Boga, naj škofa Vovka povzdigne v čast oltarja. Nadškof Zore je zapisal:


Foto: Tatjana Splichal


»Na današnji dan leta 1963 je umrl Božji služabnik, škof Anton Vovk. Ponosen na svoj rod in ponosen na svojo vero: 'Nisem se še javno hvalil, pa sem primoran, da se. Rodil sem se v isti kamri kot največji slovenski pesnik dr. Prešeren … Na svoj slovenski rod sem lahko ponosen. Še bolj pa sem ponosen na to, da sem duhovnik katoliške Cerkve.'

Vsak dan molimo za razglasitev za blaženega: 'O, Bog, v škofu Antonu Vovku si dal svojemu ljudstvu dobrega pastirja in pogumnega pričevalca za vero v času preizkušnje. Prosimo se, poveličaj ga pred vesoljno Cerkvijo, da bo pred nami še močneje zablestel njegov zgled in bosta po njem rasla naša vera v tvojo očetovsko previdnost in zaupanje v Marijino materinsko varstvo. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.'« je zapisal nadškof Zore.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh