Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofija Novo mesto o povečanem številu vlomov v cerkve

Za vas piše:
J. P.
Objava: 07. 08. 2023 / 11:20
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2023 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofija Novo mesto o povečanem številu vlomov v cerkve
Na škofiji še dodajajo, da tatovi denarja niso dobili, čeprav so ga iskali, saj duhovniki denarja ne hranijo v cerkvah in župniščih. FOTO: Tatjana Splichal

Škofija Novo mesto o povečanem številu vlomov v cerkve

Poročali smo že o tem, da so policisti v zadnjem mesecu dni obravnavali 14 primerov vlomov v sakralne objekte na območju Nadškofije Ljubljana in Škofije Novo mesto, iz katere so se na dogajanje odzvali z izjavo za javnost.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Škofije Novo mesto Jakob Piletič, je v preteklih tednih na območju škofije prišlo do povečanega števila vlomov v cerkve in zlasti zakristije, med njimi v romarsko cerkev Marijinega vnebovzetja na Zaplazu, osrednje romarsko središče v Škofiji.

Večja materialna škoda

Obenem je bilo vlomljeno tudi v župnijske cerkve na Krki in Muljavi, v Zagradcu, Ambrusu, Velikem Gabru in Žužemberku. Pri vlomih je nastala zlasti večja materialna škoda, saj gre za kulturno dediščino, ki zahteva posebno pozornost pri popravilu in ohranjanju.

Ko župnik ugotovi vlom v cerkev

Z novomeške škofije so pojasnili, da ko župnik ugotovi, da je bilo vlomljeno v cerkev, skupaj s policijo obvesti tudi škofijski ordinariat, ki nato obvesti ostale duhovnike in jih povabi k posebni pozornosti glede sumljivih dogajanj v okolici cerkva in župnišč.

Dejanja, težka za duhovnike

»Ob tem moramo poudariti, da so tovrstna dejanja zelo težka za duhovnike, zlasti za starejše, saj duhovniki pogosto živijo sami in se zato čutijo še posebej ranljive,« poudarja tiskovni predstavnik Škofije Novo mesto Jakob Piletič.

Zahvala policistom in kriminalistom

Na škofiji še dodajajo, da tatovi denarja niso dobili, čeprav so ga iskali, saj duhovniki denarja ne hranijo v cerkvah in župniščih. Obenem so se zahvalili tudi policistom in kriminalistom za njihovo požrtvovalnost in pomoč, pa tudi drugim ljudem dobre volje, ki so še posebej pozorni do sumljivega dogajanja okoli cerkvenih poslopij.

Nalaganje
Nazaj na vrh