Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje na plenarni seji o zaščiti najranljivejših

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 29. 11. 2022 / 15:34
Oznake: Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2022 / 15:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofje na plenarni seji o zaščiti najranljivejših
Janko Pirc, škof Andrej Saje in p. Andrew Small na tiskovni konferenci. FOTO: M. P.

Škofje na plenarni seji o zaščiti najranljivejših

Na plenarnem zasedanju SŠK gost tudi p. Andrew Small, tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnih

V ponedeljek in torek, 28. in 29. novembra, so se v Ljubljani zbrali slovenski škofje na plenarni seji Slovenske škofovske konference; pridružilo se jim je tudi več gostov, t. i. delegatov iz sosednjih škofovskih konferenc: Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije in Madžarske. Ob koncu prvega dne zasedanja so v ljubljanski stolnici darovali mašo. Somaševanje škofov, duhovnikov in bogoslovcev je vodil novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Saje. S škofom Sajetom so poleg nuncija Jean-Marie Speicha in slovenskih škofov, članov SŠK: Stanislava Zoreta, Alojzija Cvikla, Jurija Bizjaka, Maksimilijana Matjaža, Petra Štumpfa in Franca Šuštarja ter upokojenih škofov Andreja Glavana in Stanislava Lipovška somaševali škofje sosednjih držav: Jože Marketz, celovški škof, Bože Radoš, varaždinski škof, Ignazio Sanno, upokojeni škof iz Oristana, Marko Semreno, pomožni banjaluški škof, Janos Szekely, somboteljski škof in vladika Milan Stipić, pa tudi gost Andrew Small, tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnih.

Škof Saje: »Advent nas od sebe preusmerja k drugemu«

V pridigi pri maši v ponedeljek, 28. novembra, je škof Saje ob začetku adventnega časa spodbudil »k obnovitvi odnosa z Gospodom«: »Advent nas vabi, da odpremo svoja srca in poleg sebe pomislimo na vse tiste, ki Gospoda še ne poznajo, ga nočejo poznati, a ga kljub temu potrebujejo.«

Slovesna maša v ljubljanski stolnici. FOTO: Rok Mihevc

V nagovoru je škof Saje navedel še adventne drže: ponižnost, potrpežljivost, vero in gledanje Gospoda. »Advent je čas pričakovanja,« je nadaljeval nagovor in dodal, da ne gre za pasivno držo, temveč aktivno pripravo na božič in na srečanje z Gospodom ob naši smrtni uri. »Čakanje je naporno. Pogosto se zdi, da se ni nič zgodilo. Potrebni sta potrpežljivost in vztrajnost. Mi pa bi radi, da nas Gospod usliši takoj in da bi vedeli, kdaj se bomo srečali z Njim. Želimo si takojšnje Gospodove tolažbe in se pritožujemo, če ta ne pride takoj. Naša neučakanost je znamenje sebičnosti, medtem ko nas vztrajno čakanje postavi v držo ponižnega sprejemanja daru.«

Več o slovesni maši v ljubljanski stolnici preberite TUKAJ

Plenarno zasedanje SŠK

Poseben gost plenarnega zasedanja je bil tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnih Andrew Small. V ponedeljek se je o pereči problematiki pogovarjal s predstavniki katoliških medijev. Več o pogovoru lahko preberete v prispevku Boj proti zlorabam: potrebne so strukturne spremembe.

V torek, 29. novembra, je predsednik Slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje na tiskovni konferenci sporočil temeljne poudarke plenarnega zasedanja. V prvem delu so obravnavali nekatere teme, povezane s sinodo. Določili so delegacijo, ki bo v Pragi zastopala Cerkev na Slovenskem na kontinentalnem zasedanju sinode od 5. do 12. februarja 2023. Vodila jo bosta škofa dr. Peter Štumpf in dr. Maksimilijan Matjaž. Sodelovalo bo tudi nekaj laikov. Del zasedanja pa bo mogoče spremljati tudi virtualno.

Kje bodo pokopane žrtve iz Macesnove gorice?

Kot je povedal škof Saje, so škofje del zasedanja namenili aktualnemu vprašanju pokopa pobitih žrtev v Kočevskem rogu pod Macesnovo gorico. Še vedno potekajo pogovori, kje bi te žrtve lahko pokopali. »Zavzeli smo se za dostojen pokop, da dobijo vse žrtve svoje dostojanstvo,« je poudaril Saje. Ob tem škofje od državnih organov pričakujejo, da se temu vprašanju z odgovornostjo in dostojanstvom posvetijo. Sploh, ker sta tako predsednik vlade in novoizvoljena predsednica dejala, da bosta predsednika vseh državljanov. Škofje želijo, da žrtve »pokopljemo na dostojanstven način in na dostojnem mestu«.

Govorili pa so tudi o praznovanju 30. obletnice ustanovitve Slovenske škofovske konference. Praznovanje bo 23. februarja 2023.

Sočutje do žrtev in ničelna toleranca

Torkov del plenarnega zasedanja so posvetili vprašanju zaščite otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih. Ta del zasedanja je na tiskovni konferenci predstavil tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnih p. Andrew Small. V uvodu je dejal, da prinaša pozdrave in podporo papeža Frančiška, ki še posebej čuti z vsemi žrtvami, družinskimi člani in krajevno Cerkvijo, ki se srečuje s temi travmatičnimi dogodki. Izrazil je zadovoljstvo ob ugotovitvi, da so slovenski škofje odprti za sodelovanje in pomoč tudi iz tujine. Skupaj so iskali primerne pristope k reševanju perečih težav. Poudaril je pomen transparentnosti. Ena od oblik, ki jo zagotavlja, so tudi redna letna poročila, ki jih pripravijo škofije.

Škof Saje je še pojasnil, da je v ustanavljanju neodvisna komisija za zaščito otrok. Vsak škof pa je v svoji škofiji odgovoren za postopke in delo na področju preprečevanja spolnih zlorab. 

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh