Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Škofje ne smejo postati princi«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 09. 2016 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Škofje ne smejo postati princi«

Papež med avdienco pozval duhovnike, naj Božje volje ne udejanjajo s hladno postavo in predpisi.

Papež Frančišek je znova obsodil odnos duhovnikov in škofov, ki na vernike gledajo zviška. »Jezus ni bil nikakršen princ«, je sveti oče dejal v nagovoru med današnjo splošno avdienco na Tru sv. Petra v Vatikanu. Za Cerkev »ni dobro, če pastirji postanejo princi, oddaljeni od ljudi, oddaljeni od ubogih: to sploh ni v Jezusovem duhu«, je dejal Frančišek.



Z Jezusom je Bog nase prevzel revščino ljudi, je pojasnil papež. Jezus se obrača k tistim, ki trpijo v težavah ali pa jih je življenje razočaralo, k tistim, ki se ne morejo zanesti na lastna sredstva in ne morejo računati na pomoč vplivnih prijateljev. Z opozorilom, naj vsakdo na svoja ramena zadene svoj jarem, se Jezus obrača k ljudem, ki želijo Božjo voljo spoznati preko Njegove osebe, ne pa »preko hladne postave in predpisov«. In Jezus ob tem nikomur ne naloži bremena, ki ga ne nosi tudi sam.

»Gospod je učitelj, ki je sam sebe ponižal in napravil majhnega«, je nadaljeval papež. Ker je kot prvi nase prevzel jarem trpljenja in grehov človeštva, je ta jarem za njegove naslednike lahek.« Jezus ne razočara in nam ne vzame upanja. Sami pa se moramo naučiti, da bomo znali živeti od Njegovega usmiljenja in da bomo tudi sami postali orodje usmiljenja«, je nagovor med današnjo avdienco nagovor sklenil papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh