Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofje po vsem svetu komentirajo Bin Ladnovo smrt

Objava: 06. 05. 2011 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofje po vsem svetu komentirajo Bin Ladnovo smrt

Cerkveni dostojanstveniki v svojem mnenju niso enotni, vsem je skupen le strah pred maščevanjem Bin Ladnovih privržencev.

Katoliški škofje iz Azije, Afrike, Evrope in Združenih držav Amerike so izrazili svoje mnenje ob smrti razvpitega terorista Osame Bin Ladna. Cerkveni dostojanstveniki v svojem mnenju niso enotni, vsem je skupen le strah pred maščevanjem Bin Ladnovih privržencev.

Filipinski škof Dinualdo Gutierrez meni, da je Bin Ladnova smrt nekaj dobrega v smislu boja proti terorizmu, obenem pa je slabo, ker se bodo njegovi pristaši želeli maščevati – ne le ameriški vojski, ampak tudi nedolžnim civilistom. Guiterrezov rojak, škof Martin Jumoad, pa smrt terorističnega veleuma označuje kot 'zmago dobrega nad zlom'. Škof Jumoad je izrazil upanje, da bo Bin Ladnova smrt oslabila tudi teroristično skupino Abu-Sayyaf, ki po vzoru Al-Kaide deluje na Filipinih.

Nigerijski nadškof Ignatius Ayau Kaigama je prepričan, da bi bili morali Bin Ladna postaviti pred sodišče. Po mnenju podpredsednika Nigerijske škofovske konference je imel tudi terorist temeljno človekovo pravico do poštenega sodnega procesa. Na položaj v Nigeriji Bin Ladnova smrt ne bo bistveno vplivala, meni nadškof Kaigama: 'Ljudi ne moremo preprosto kar pobiti, če so kriminalci, saj bi nas to pripeljalo do džungelskega prava'. Po ocenah nadškofa Kaigame tudi z Bin Ladnovo smrtjo problem svetovnega terorizma islamskih skrajnežev ni rešen, saj so voditelji skupin svoje 'znanje' že prenesli na podmladek in ga tudi temeljito izurili.

Politični položaj v lastni deželi nadškof Kaigama kljub težkim napadom muslimanov na kristjane neposredno po izvolitvi novega predsednika Goodlucka Jonathana, pripadnika anglikanske Cerkve, ocenjuje kot ‘stabilen’. Volitve so bile po njegovem mnenju prvič resnično demokratične in pregledne. Nasilje nadškof vrednoti kot prehoden pojav. Po njegovem mnenju izhaja predvsem iz mladih, ki se na temeljih svojega nepoznavanja stvari hitro pustijo prepričati. Bistvenega pomena za njegovo deželo je trenutno boj proti korupciji in dobro vladno vodstvo. Po mnenju nadškofa Kaigame vzrok za napetosti med pretežno muslimanskim severom in večinsko krščanskim jugom v Nigeriji ni verske narave, pač pa gre pri tem bolj za etnično vprašanje vpliva in moči. Velika brezposelnost med mladimi pa v takšnih okoliščinah pomeni precejšnjo grožnjo za širjenje nasilja.

V Nemčiji so katoliški škofje izrazili kritiko do veselja in praznovanja nad smrtjo Bin Ladna. Vojaški škof Franz-Josef Overbeck je pojasnil, da se ‘kot človek in še posebej kot kristjan ne more veseliti smrti človeka, četudi je bil nasilnež in terorist’. S tem je kritično ocenil odziv zvezne kanclerke Merklove, ki je ob teroristovi smrti izrazila veselje, ‘da je svetu končno uspelo usmrtiti Bin Ladna’. Škof Overbeck je poudaril, da je vedno treba upoštevati dostojanstvo človeka, in po njegovem mnenju bi bilo dosti bolje, če bi Bin Laden za svoja dejanja odgovarjal pred sodiščem.

Nadškof iz Kirkuka, Louis Sako, je prepričan, da z Bin Ladnovo smrtjo že zdaleč ne bo takoj zavladal mir. Nujno potrebna je kampanja za ‘prevzgojo mladih muslimanov v smeri zmernega islama, ki sprejema drugačnost in spoštuje različnost’.

Pozitivno se je na dogodke minulega tedna odzval upokojeni pakistanski nadškof iz Lahoreja, John Saldanha. Kot je nadškofove besede navajala katoliška agencija ‘asianews’, je ‘dobro, da je odstranjen resen vir nevarnosti za svetovni mir in mir na našem področju’. Tuid če to ne pomeni konca Al-Kaide, je Bin Ladnova smrt ‘močan simbol’ in ‘daje upanje za mir in stabilnost’. Po mnenju nadškofa pa je še prezgodaj, da bi lahko ocenili učinek Bin Ladnove smrti na krščansko manjšino v Pakistanu.

Francoski kardinal Albert Vanhoye pa je dejal, da bi morali kristjani moliti za dušni mir Osame Bin Ladna, četudi je bil terorist njihov največji sovražnik. Jezus nas obvezuje, da odpuščamo svojim sovražnikom, je poudaril kardinal v pogovoru za italijanski časnik ‘Il Messaggero’: ‘Očenaš, ki ga molimo vsak dan, od nas zahteva: odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom! Tega ne moremo moliti z občutki sovraštva v svojem srcu ali pa polni zlih misli do naših nasprotnikov.’

Foto: wikipedia

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh