Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofjeloški pasijon za senzorno ovirane

Za vas piše:
K. C.
Objava: 26. 02. 2015 / 12:07
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofjeloški pasijon za senzorno ovirane

V Slovenskem gledališkem inštitutu je bila v stalno razstavo vključena taktilna maketa Škofjeloškega pasijona.

Škofjeloški pasijon bo letos znova uprizorjen. Foto: Tatjana Splichal

V stalno razstavo Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) je bila nedavno vključena taktilna maketa Škofjeloškega pasijona, ki jo je po sliki pasijona Borisa Kobeta izdelala Barbara Bertalanič Domiter. Namen makete je senzorno oviranim osebam približati tradicionalno prireditev, ki jo bodo v Škofji Loki ponovno uprizorili po šestih letih.

Taktilna maketa je velika 150 x 120 centimetrov. "Sestavljajo jo hiše, ki so narejene iz stiropora in slanega testa, prebarvane in polakirane. Nastopajoči in gledalci so narejeni iz slanega testa, oviti v fimo maso. Razlikujejo se po barvi. Odri so narejeni iz stiropora, oviti v blago. Celotna maketa je prilepljena na stirodur, ki je še prilepljen na leseno podlago," je o delu povedala avtorica.

Barbara Bertalanič Domiter je dodala, da je bilo treba pri izdelavi makete upoštevati mnogo dejavnikov. To, da so materiali podobni naravnim in da se posamezni deli razlikujejo po materialih - drugačen material za ljudi kot za hiše. Treba je bilo upoštevati tudi pravilno razmerje med velikostjo posameznih delov in paziti, da maketa ni prenatrpana z detajli. Izbirati je morala obstojne materiale, ki so odporni na dotike.

Maketo Kobetove slike, ki je prav tako del stalne postavitve SLOGI, je Bertalanič Domitrova izdelala za praktični del svoje magistrske naloge pod mentorstvom specialne pedagoginje Aksinje Kermauner.

Stalna razstava v SLOGI je na ogled od torka do sobote med 10. in 18. uri in ob nedeljah med 10. in 13. uro. Inštitut je zaprt ob ponedeljkih in praznikih.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh