Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofovska palica, košara dobrot, žoga in slika za Andreja Sajeta

Za vas piše:
Zalka Kelih Olip
Objava: 21. 09. 2021 / 09:08
Oznake: Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.09.2021 / 09:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofovska palica, košara dobrot, žoga in slika za Andreja Sajeta
Msgr. dr. Andrej Saje se je po sedmih letih poslovil od Župnije Sele. FOTO: Zinka Kelih-Olip

Škofovska palica, košara dobrot, žoga in slika za Andreja Sajeta

Ko je bil 30. junija 2021 msgr. dr. Andrej Saje imenovan za novega novomeškega škofa, je novica odjeknila kot strela z jasnega neba, tudi med verniki krške škofije, ki so Andreja Sajeta v zadnjih sedmih letih pobliže spoznali kot duhovnega pomočnika fare Sele.

V nedeljo, 12. septembra 2021, je bilo v Selah kar žalostno, saj so se pri sv. maši zahvalili za sedem skupnih let in se poslovili od Andreja Sajeta. Podpredsednik farnega sveta Martin Kelih se mu je zahvalil v imenu faranov za ves trud in čas, ki ga je vložil v dobrobit selske fare in farnega občestva. Zagotovo ni bilo vedno lahko priti iz Ljubljane v Sele ob vsakem vremenu, pa tudi v posebnih okoliščinah zadnjega leta, ko je med zaprtjem države kot »gostujoči delavec« prihajal čez mejo, da bi Selanom omogočil nedeljsko sv. mašo.

Dr. Andrej Saje je ob slovesu prejel v dar tudi sliko domačega umetnika Martina Dovjaka. FOTO: Zinka Kelih-Olip

Odprto uho in potrpljenje

Zahvalil se mu je za globoke in jedrnate pridige in razlago božje besede, za spremljanje prvoobhajancev, za organizacijo in spremljanje duhovnih vaj pred božičem in veliko nočjo, za obhajanje bolnikov in obisk faranov, za spremstvo ministrantov, za obisk raznih prireditev in slavij, za to, da je imel odprto uho za vsakega, ki si je želel pogovora, tudi za potrpljenje, ki je bilo vedno znova potrebno, sploh za vse, »kar smo doživeli z vami in prejeli od vas«.

Na lanski birmi v Selah skupaj s krškim škofom Jožetom Marketzem. FOTO: osebni arhiv

Palico bo uradno prejel na dan posvečenja

Selska fara je imenovanemu škofu podarila škofovsko palico, ki naj ga spominja na skupna leta v Selah. Palico bo uradno prejel na dan posvečenja. »Za na pot« pa je dobil košaro dobrot, ki so jo napolnili selski kmetje.

Župnijsko romanje leta 2017 v Mariazell. FOTO: osebni arhiv

Rad je prihajal na pevske, kulturne in športne prireditve

Predsednica Katoliškega prosvetnega društva Planina Milena Olip se je Andreju Sajetu zahvalila v imenu KPD Planina, Pevskega društva Sele in Športnega društva DSG Sele za pot, ki jo je z njimi prehodil kot duhovni asistent. Ni le aktivno oblikoval dogajanj, kot so bile prekrasne maše na Setičah ali globoke in zanimive misli v društvenih poročilih. Vedno, ko mu je dopuščal čas, je prišel na pevske, kulturne in športne prireditve in jim s svojo navzočnostjo dal občutek, da je to, kar delajo in za kar se trudijo, prav in dobro. Predstavniki vseh treh društev so mu izročili vsoto za razne potrebe, žogo s podpisi nogometašev članske ekipe ter sliko domačega umetnika Martina Dovjaka.

Od Andreja Sajeta se je poslovil tudi dolgoletni diplomat Valentin Inzko. FOTO: osebni arhiv

Velika hvaležnost

Po maši so pri agapi pred cerkvijo imeli vsi še priložnost, da se osebno poslovijo od dušnega pastirja, ki je bil izbran za novo, višjo nalogo. Veliko hvaležnosti je bilo čutiti iz besed in stiskov rok mnogih, ki so dali Andreju na pot same dobre želje in obljubo, da ga bodo tudi v prihodnje spremljali z molitvijo. Veselili se bodo, če bo bodoči novomeški škof kdaj našel čas za dopust v gorski vasici Sele, ki jo po sedmih letih najbrž pozna bolj kot marsikateri domačin.

S kolesom po Selah. FOTO: osebni arhiv

Kupi v trgovini

Slovenski pozdrav s Koroške
Monografije
39,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh