Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofovska sinoda izpostavila pomen zgleda krščanske družine

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 10. 2014 / 09:13
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škofovska sinoda izpostavila pomen zgleda krščanske družine

Škofovska sinoda izpostavila pomen zgleda krščanske družine

Tristransko sklepno sporočilo potrjuje vrednoto zakonske ljubezni.

Katoliški škofje z vsega sveta so ob zaključku dvotedenskega sinodalnega zasedanja v Vatikanu poudarili svojo podporo krščanskim družinam. V sklepnem sporočilu, ki ga je potrdila večina 190 cerkvenih dostojanstvenikov iz več kot 120 držav, so sinodalni očetje izrazili svoje obžalovanje ob nekaterih težnjah sodobne družbe, ki ogrožajo tradicionalno družinsko življenje. Sem po mnenju škofov sodi tudi »oslabitev vere in vrednot, individualizem, osiromašeni medčloveški odnosi in nenehni stres, ki človeku onemogoča temeljit razmislek o perečih vprašanjih«.



V tristranskem besedilu škofje izražajo posebno solidarnost z družinami v materialni in drugih stiskah, ki ogrožajo njihov obstoj. Obenem priznavajo svoje občudovanje in hvaležnost zakonskim parom in družinam, ki s svojo zvestobo, vero, upanjem in ljubeznijo kljub ogroženosti in težavam vsak dan živijo svoj poklic krščanske družine. Na drugem mestu besedilo obravnava vzroke in posledice zakonske nezvestobe in ločitev, udeleženci sinode pa zvestobo zakonski ljubezni navajajo kot največji izziv. Škofje so zapisali: »Nemalo zakonskih kriz se rešuje prenagljeno in brez poguma za potrpljenje, za obojestransko odpuščanje, za spravo in tudi žrtvovanje. Razpad zakona na ta način vodi v nova partnerska razmerja, nova združevanja in nove zakonske zveze. To povzroča družinske razmere, ki so izjemno zapletene, kristjani pa se ob tem soočajo z izredno zahtevnimi odločitvami.«

Sinodalni očetje v sporočilu še omenjajo, da so med zasedanjem razmišljali tudi o »pastoralnem spremljanju in prejemanju zakramentov znova civilno poročenih ločenih zakoncev«. Izhodišče za to razpravo je bila misel, da se Jezus v obhajanju bogoslužja »daruje za vse nas, ki smo na poti k skupnemu cilju«. Zaključkov svojih razprav v sporočilu ne omenjajo.

Neizrecno v besedilu pišejo tudi o posameznikih, ki živijo v istospolnih partnerskih skupnostih: »Kristus je hotel, da bi bila Cerkev hiša z vedno odprtimi vrati, ki k sebi vabi vse, ne da bi želela kogar koli izključiti.«
Po sprejemu sporočila so škofje minulo soboto razpravljali še o obširnem sinodalnem poročilu (relatio synodi), ki naj bi bilo v več jezikih na razpolago v tem tednu. To besedilo naj bi vsebovalo natančnejše poglede sinodalnih očetov na znova civilno poročene ločene zakonce in istospolne pare.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh