Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škofovsko posvečenje v Celju

Objava: 26. 04. 2010 / 06:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Škofovsko posvečenje v Celju

V soboto je v msgr. Stanko Lipovšek v Celju prejel škofovsko posvečenje

V stolni cerkvi sv. Danijela v Celju je bila minulo soboto slovesnost škofovskega posvečenja msgr. Stanislava Lipovška. Glavni posvečevalec je bil apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Santos Abril y Castelló, soposvečevalca pa sta bila mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Poročilo o slovesnosti povzemamo po vatikanskem radiu.

V osemstoletni zgodovini celjske stolnice sv. Danijela je bilo to najverjetneje prvo škofovsko posvečenje. Pri bogoslužju sta pela stolni pevski zbor sv. Danijela in župnijski pevski zbor sv. Jerneja iz Vojnika. Slovesnosti se je udeležilo še šest škofov in nadškofov, šest škofovskih zastopnikov, pozdrave sta poslala kardinal Franc Rode in murskosoboški škof Peter Štumpf. Prišli so tudi predstavniki drugih krščanskih Cerkva: delegacija srbske pravoslavne Cerkve ter delegaciji evangeličanske in binkoštne Cerkve v Sloveniji. Prišla sta tudi predstavnika islamske verske skupnosti v Sloveniji. Slovesnosti so se udeležili predstavniki vojaškega vikariata in predstojnika hrvaškega narodnega božjepotnega svetišča Marija Bistrica ter Marijinega božjepotnega središča Mariazell v Avstriji. Iz Slovenije so bili prisotni še predstavniki moških in ženskih redovnih skupnosti in predstavniki Suverenega malteškega viteškega reda. Iz Rima je prišel dr. Ivan Rebernik, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetem sedežu s soprogo, predstavniki družbeno-političnega, gospodarskega in kulturnega življenja države, delegacija mesta Marburg na Lani in sorodniki ter prijatelji novega celjskega škofa.

Ob začetku slovesnosti je navzoče pozdravil apostolski administrator msgr. Jože Kužnik. Obred škofovskega posvečenja se je začel po besednem bogoslužju, ko je g. Miha Herman, vodja pastoralne službe celjske škofije, prebral prevod pisma o imenovanju msgr. Lipovška za škofa. Apostolski nuncij je nato v nagovoru dejal, da se škof vrača v svoje kraje, kjer je njegova družina, njegovo šolanje in kjer se je tudi začela njegova duhovniška pot. Spregovoril je tudi o poklicanosti in poslanstvu ne le škofa, marveč vsakega kristjana.

Ob koncu slovesnega bogoslužja so svojega novega pastirja pozdravili in mu izrekli dobre želje še: v imenu duhovnikov vojniški župnik Anton Perger, v imenu vernikov družina Brezovšek iz Vojnika ter celjski župan g. Bojan Šrot. Pred slovesno podelitvijo blagoslova je tudi novi škof nagovoril vse prisotne. Dejal je, da škofovsko službo nastopa dan pred nedeljo Dobrega pastirja, pa tudi tik pred 47. svetovnim molitvenim dnevom za duhovne poklice, ki so velika naloga in vabilo Cerkve v sedanjem svetu.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh