Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skozi misijon spoznavali sv. Martina

Za vas pišejo:
Janez Dular, Spletno uredništvo
Objava: 23. 11. 2022 / 09:08
Oznake: Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 09:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skozi misijon spoznavali sv. Martina
Brat Matej Nastran je na žegnanju blagoslovil brajdo iz novega vina. FOTO: Uroš Pušnik

Skozi misijon spoznavali sv. Martina

Minulo nedeljo, na praznik Kristusa, Kralja vesoljstva, smo v Župniji Šmartno pri Litiji s slovesno sveto mašo formalno zaključili celoletni misijon. Ker je misijon potekal celo leto, od lanskega praznika svetega Martina do zadnje nedelje, smo se lahko z misijonarjem dodobra povezali in spoznali.

V času misijona se je zvrstilo deset misijonskih vikendov, ki jim je na koncu sledil vsebinsko in duhovno bogat 10-dnevni zaključek. Vikendi so imeli različne tematske poudarke. Med drugim so bili namenjeni mladim, družinam, misijonskim obiskom po domovih in tako naprej. Skozi cel misijon so bila tudi srečanja za skupino župnijskih sodelavcev. Skupina je bila usmerjena k poglobitvi sodelovanja laikov v župniji.

Zaključek misijona smo začeli z nekakšnim tridnevjem: godom farnega zavetnika svetega Martina, celodnevnim češčenjem in Martinovo nedeljo. Misijona, brat kapucin Matej Nastran, je ob prazniku svetega Martina poudaril, da imajo svetniki dvojno vlogo, da so nam zgled in priprošnjiki pri Bogu.

Bog vsakega kliče na svoj način

Posebej skozi 10-dnevni zaključek smo poslušali Jezusov poziv, geslo misijona, 'VI JIM DAJTE JESTI', in odkrivali, kaj je tisto, kar mi kot kristjani zmoremo prenesti v današnji čas med današnjo družbo, med ljudi, med katerimi živimo, posebej med tiste, ki so oddaljeni od Cerkve in vere. Tako smo odkrivali, da je tisto, kar lahko prinesemo, pogled na našo vero. Vera pomeni, da ima človek neko notranjo moč, ker vse polaga v Božje roke in to sta v ponedeljek s svojim pričevanjem o svoji poklicanosti poudarili misijonarki sestra usmiljenka Liza Nrecaj in frančiškanka Marijina misijonarka sestra Anja Walaszek. Bog vsakega kliče na svoj način in vsak ima svojo pot.

Naprej smo odkrivali, da lahko posredujemo ljudem, da je moliti nekaj lepega, ker molitev v nas kliče, kakšni naj sami postajamo ter da v današnji svet prinašamo pogled, da je naš končni cilj v večnosti. To smo še posebej odkrili v torek z molitvijo za naše rajne na šmarskem pokopališču.

Molitev na pokopališču. FOTO: Marko Mohor Stegnar

Skozi cel misijon je bil velik poudarek na zakramentu svete spovedi (sprave), ker je to sredstvo, ki ga nam Bog daje za našo duhovno rast. Odkrivali smo, da sta župnijsko občestvo in Cerkev prostor, kjer se dogajajo lepe in čudovite stvari. To smo odkrivali ob okrogli mizi na temo »Bogastvo Cerkve«, na kateri so sogovorniki škof Franc Šuštar in duhovnika Andrej Šegula ter Andrej Marko Poznič predstavili različne poglede na bogastvo Cerkve, materialni, sociološko-kulturni in človeško-duhovni.

Okrogla miza na temo »Cerkev je bogata«. FOTO: Janez Dular

Slavljenje, pričevanje in adoracija s skupino 2Ribi5Hlebov. FOTO: Marko Mohor Stegnar

Drugi vidik občestva smo v četrtek odkrivali v slavljenju, pričevanju in adoraciji s skupino 2Ribi5Hlebov ter v soboto, ko smo se prek zajtrka v gostilni družili in spoznavali poglede na moško in žensko duhovnost. Ustavili smo tudi pri razsežnosti naših preizkušenj, ki nas v življenju doletijo. To je trenutek naše osebnostne rasti in notranjega pričevanja. O tem sta v petek prek svoje življenjske zgodbe globoko pričevala zakonca Melita in Gregor Čušin.

Pričevanje zakoncev Čušin. FOTO: Marko Mohor Stegnar

Zanimivo je, da je Gregor poudaril, da je ravno množitev kruha ali kot on tehnično pravi, delitev kruha, tisti odlomek, iz katerega izhaja geslo našega misijona in je njegov najljubši svetopisemski odlomek.

Otroci so si na misijonu prav gotovo zapomnili: »Nič ni večjega kot Jezus«. Gre za refren pesmi, ki so se ga skupaj s sestrama naučili. Kot je v zaključni pridigi poudaril brat misijonar kapucin Primož Kovač: »Upamo, da bo misijon še odmeval in prinašal sadove tudi v prihodnosti!«

Nalaganje
Nazaj na vrh