Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrajni ukrep bo odpuščanje kršiteljev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 08. 2021 / 11:56
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrajni ukrep bo odpuščanje kršiteljev
Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju je pogoj PCT obvezen, torej je za tiste, ki niso prebolevniki ali cepljeni, tedensko hitro testiranje delovnopravna obveza. FOTO: Pexels

Skrajni ukrep bo odpuščanje kršiteljev

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je včeraj pozno popoldne izobraževalnim ustanovam posredovalo okrožnico z navodilom, kako naj ravnatelji ukrepajo v primeru, da se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT (prebolel – cepljen – testiran).

Kot je po podatkih STA razvidno iz okrožnice, predstavlja neupravičena odklonitev testiranja kršitev obveznosti delovnega razmerja in lahko ravnatelj v skrajnem primeru kršitelja tudi odpusti. Pred prejemom okrožnice so sicer ravnatelji opozarjali, da nimajo pravne podlage in odgovorov na vprašanja o ukrepanju, če se zaposleni ne bodo držali pogoja PCT.

Tedensko testiranje delovnopravna obveza

Za zaposlene v vzgoji in izobraževanju je pogoj PCT obvezen, torej je za tiste, ki niso prebolevniki ali cepljeni, tedensko hitro testiranje delovnopravna obveza. Neupravičene odklonitve testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo in predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Neupravičene odklonitve testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da delavcu zagotovi možnost dela od doma ali čakanje na delo in predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja.

Odklonitev nošenja maske pri zaposlenih

Delodajalec torej lahko uvede disciplinski postopek, izda pisno opozorilo pred odpovedjo ali pa začne postopek odpovedi, torej lahko v skrajnem primeru zaposlenega tudi odpusti. Za kršenje delovnega razmerja se šteje tudi odklonitev nošenja zaščitne maske pri zaposlenih, je še poročala STA.

Šola bo primere predala šolski inšpekciji

Šoloobveznim učencem ravnatelj ne sme prepovedati sodelovanja pri pouku, če ne nosijo mask, vendar pa se v takem primeru njihove starše nemudoma seznani s to obveznostjo. V navodilih je še zapisano, da bo šola tovrstne primere predala šolski inšpekciji.

Kupi v trgovini

Razprodano
Šolski infarkt
Drugi priročniki
20,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh