Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Skrivnost veselja je v jaslicah'

Objava: 14. 12. 2009 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Skrivnost veselja je v jaslicah'

Papež je včeraj blagoslovil ‘Jezuščke’, ki bodo krasili jaslice rimskih družin, šol in župnijskih cerkva

Papež Benedikt XVI. je svoj včerajšnji nagovor pred molitvijo angelovega češčenja namenil blagoslovu ‘Jezuščkov’, figuric, ki bodo v letošnjem božičnem času krasile jaslice družin, šol in župnijskih cerkva po vsem Rimu.

Temeljno bogoslužno sporočilo tretje adventne nedelje je vabilo apostola Pavla Filipljanom: ‘Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Gospod je blizu.’ Sveti oče je vernike, ki so se zbrali v hladnem, deževnem Rimu, nagovoril z besedami, da nam mati Cerkev, ki nas spremlja na poti k svetim božičnim praznikom, pomaga ponovno odkrivati pomen in radost krščanskega veselja, ki se tako razlikuje od svetnih radosti.

Papež je z zadovoljstvom ugotovil, da so k blagoslovu ‘Jezuščkov’ na trg sv. Petra priromale številne rimske družine, učitelji in katehisti, in pojasnil, da ga silno razveseljuje čut prebivalcev večnega mesta za tradicijo. Obenem, je dodal, je nujno potrebno, da v vsakdanjem življenju živimo to, kar Jezusove jaslice predstavljajo, namreč Kristusovo ljubezen, njegovo ponižnost in revščino.

Blagoslov ‘Jezuščkov’, rimski meščani figurice imenujejo ‘Bambinelli’, nas po papeževih besedah spominja, da so jaslice šola življenja, kjer se lahko naučimo skrivnosti resničnega veselja. To veselje ne izvira iz posedovanja številnih materialnih stvari, pač pa iz občutenja Božje ljubezni, v darovanju sočloveku in v ljubezni do samih sebe. Pri tem je papež spregovoril tudi o sveti družini, ki na pogled ni bila ravno obdarjena s srečo, kljub temu pa so bili njeni člani ‘polni intimnega veselja, ker so se med seboj ljubili in si pomagali, in bili so prepričani, da je njihova zgodba stvaritev Boga, ki je navzoč v malem Jezusu’.

Tudi pastirji so bili navdušeni, ko so videli Jezuščka, čeprav so tudi sami živeli v izjemno skromnih razmerah, je pojasnil sveti oče, saj so v Njem s pomočjo svoje vere prepoznali ‘znamenje izpolnitve Božje obljube za vse človeštvo, ki Ga ljubi’. Resnično veselje pa izhaja iz občutka, da naše osebno in skupno bivanje zapolnjuje ‘velika skrivnost, skrivnost Božje ljubezni’. Za veselje, je povedal papež, ne potrebujemo zgolj stvari, pač pa tudi ljubezen in resnico, potrebujemo Boga, ki nam je blizu, ki ogreje naša srca in se odzove na naša najgloblja pričakovanja. Bog se je učlovečil v Jezusu, rojenem iz Device Marije’.

Zatorej, je svoje razmišljanje zaključil sveti oče, je Jezušček, ki ga položimo v jaslice, središče vsega, je srce sveta.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh